Πλήρη άρση των capital controls σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Πλήρη άρση των capital controls σχεδιάζουν οι τράπεζες.


Το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls, σχεδιάζουν οι τράπεζες.
Όπως προανήγγειλε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters, «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες σχεδιάζουν την κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών στην αποστολή εμβασμάτων, στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και στις όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Έτσι, η νέα χαλάρωση θα προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση.
Επίσης, με τη νέα χαλάρωση θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επαγγελματιών προς το εξωτερικό, που σήμερα πραγματοποιείται μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ημερησίως και με την επίδειξη των σχετικών παραστατικών και τιμολογίων στην τράπεζα.
Σήμερα, ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.