ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ το τέλος της ιστορίας τους!!ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΑΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ του Πορφυρογέννητου ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ!!ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ το τέλος της ιστορίας τους!!ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΑΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ του Πορφυρογέννητου ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ!!

 
   Λίγο πριν το τέλος της ιστορίας τους, οι Τούρκοι αναστήλωσαν το περίφημο Ανάκτορο του Πορφυρογέννητου, που όπως φαίνεται θα φιλοξενήσει γρήγορα και τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά με τον οποίο και συνδέεται!
ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ
 Ονομαζόταν και «Παλάτι του Εβδόμου«, αναφερόμενο στον φωτισμένο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ (έβδομο) τον Πορφυρογέννητο, που ουσιαστικά βασίλεψε από το 944 ως το 959 μ.Χ. και ήταν γιος του Λέοντα Στ΄ του Σοφού, της σπουδαίας Μακεδονικής Δυναστείας.
Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΑΤΑΤΖΑΙΝΑΣ
 Νεότερες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν σαν πιθανότερο Πορφυρογέννητο κτήτορά του τον Δεσπότη Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο τον Παλαιολόγο (1.261 – 1.306 μ.Χ.), γιο του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου και της Θεοδώρας Βατάτζαινας, ανιψιάς του μαρμαρωμένου Αυτοκράτορα Νικαίας και Αγίου Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος, την οποία μεγάλωσε ο ίδιος και την αγαπούσε σαν παιδί του, όπως αναφέρει ρητά ο Ακροπολίτης!
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ
 Το Παλάτι, βρισκόταν δίπλα στα Ανάκτορα των Βλαχερνών, στο ΒΑ άκρο της Κωνσταντινούπολης, κολλημένο κυριολεκτικά πάνω στα Θεοδοσιανά Τείχη και με δικό του προστατευτικό περιτείχισμα.

   Ήταν το μόνο από τα παλάτια – μαζί με εκείνο του Βουκολέοντος – που απέμεινε όρθιο από την τρομερή πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και έστεκε έτσι απροσκύνητο ως τις μέρες μας, σε πείσμα των αιώνων.
560 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ
  Αν και ερειπωμένο, εγκαταλελειμμένο επί 560 και πλέον χρόνια, δεν γονάτισε, δεν σωριάστηκε, αλλά έμεινε βράχος, περήφανος αετός πλάι στα βυζαντινά μας τείχη, να θυμίζει πως άλλη είναι η ιστορία της Πόλης και πως άλλη θα είναι και η πορεία της… Πορφυρή και χριστιανική και πάλι.
ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ
Μα πόσες πίκρες δεν είδε… Από την βυζαντινή αίγλη και την βασιλική πορφύρα, κατάντησε στα μαύρα χρόνια των Τούρκων θηριοτροφείο άγριων ζώων και ελεφάντων, που ούτε κι αυτοί, με όλο τον όγκο και την τεράστια δύναμή τους, δεν μπόρεσαν να to σωριάσουν…
ΜΟΥΣΕΙΟ…
  Οι Τούρκοι, που το ονομάζουν «Τεκφούρ σαράι«, ξεκίνησαν από το 2015 – χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει – μια προσπάθεια ανακατασκευής του, που τώρα πια (Ιούνιος 2019) ολοκληρώθηκε και δόθηκε πλέον στο κοινό, σαν Μουσείο Πλακιδίων, Κεραμικής και Υαλουργίας…

   Μάλιστα πρόσθεσαν στο πίσω μέρος και ανελκυστήρα (ασανσέρ) για να μπορούν να ανεβαίνουν στο Παλάτι μας, ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ακόμη και γέροντες σαν τον Βασιλιά Ιωάννη…

ΠΑΛΑΤΙ ΤΡΙΩΝ ΟΡΟΦΩΝ

   Το Παλάτι του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου  ή Παλάτι του Εβδόμου, είχε εκτός από το ισόγειο και άλλους δύο ορόφους, προσφέροντας μοναδική θέα σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη και τον Κεράτιο, ως τον Βόσπορο!

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ


   Στον πρώτο όροφο φαίνεται πως υπήρχαν, σύμφωνα με Έλληνες μελετητές, τουλάχιστον τρία δωμάτια, ενώ στον δεύτερο όροφο μια μεγάλη, ενιαία αίθουσα, με κόγχη για τον θρόνο στη νότια πλευρά.

Η κόγχη πριν και μετά την αναστήλωση

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
   Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να αναστηλώσουν τώρα και το πανέμορφο, βουτηγμένο στη θάλασσα, Παλάτι του Βουκολέοντος, εκεί που γεννούσαν οι Αυγούστες τα βασιλόπουλα της Αυτοκρατορίας μας.

Το Παλάτι του Πορφυρογέννητου στο βάθος των άγρυπνων πύργων μας 

  Θα προλάβουν άραγε; Ή η βιασύνη τους για Κύπρο και Αιγαίο θα «κλείσει» την ιστορία τους στο αναστηλωμένο Παλάτι του Πορφυρογέννητου, το οποίο, εάν αφορά τον Δεσπότη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο όπως είδαμε παραπάνω, τότε συνδέεται μέσω της μητέρας του, με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, που όπου να ‘ναι τραβάει σπαθί και σηκώνεται, για την δόξα της Ορθοδοξίας του Χριστού και της Ελλάδας (δείτε και εδώ)!

   του Κωστή Αλεξίου

Δείτε τα εγκαινία του Παλατιού σαν Μουσείου Κεραμικής και Υαλουργίας
ΠΗΓΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.