Ticker

10/recent/ticker-posts

ΜΑΓΕΥΕΙ Η πιο ΑΡΧΑΙΑ βυθισμένη Πόλη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη 5000 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ βρίσκεται στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν ανακαλύφθηκε απο ΕΛΛΗΝΕΣ!!ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση 4 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ με τα διώροφα σπίτια, οι κήποι, το νεκροταφείο, το λιμάνι, αλλά και οι ναοί της!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!


ΜΑΓΕΥΕΙ Η πιο ΑΡΧΑΙΑ βυθισμένη Πόλη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη 5000 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ βρίσκεται στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν ανακαλύφθηκε απο ΕΛΛΗΝΕΣ!!ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση 4 ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ με τα διώροφα σπίτια, οι κήποι, το νεκροταφείο, το λιμάνι, αλλά και οι ναοί της!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!





4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα: Η πιο Αρχαία βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα

Kοιτάζεις, ξανακοιτάζεις, τρίβεις τα μάτια σου για να βεβαιωθείς πως το οπτικό θαύμα που αντικρίζεις δεν είναι μια αυταπάτη, όμως ο αμφιβληστροειδής σου, μαγεμένος, αποτυγχάνει να «καταπιεί» το υγρό μεγαλείο που ξεδιπλώνεται μπροστά του.

Καθόλου άδικα: μόλις λίγα μέτρα μπροστά σου εκτείνεται μια αμμώδης παραλία που το νερό της θάλασσας έχει γαλαζοπράσινες αποχρώσεις από εκείνες που κάνουν τη… θερινή σου καρδιά να σκιρτήσει σε βαθμό καλοκαιρινού κακουργήματος. Μα, συγγνώμη, πότε στο καλό η Καραϊβική μετακόμισε στην Ελλάδα;

Εδώ και πολύ- πολύ καιρό, είναι η απάντηση. Αν έχετε επισκεφτεί ποτέ σας την εξωτική Ελαφόνησο, ένα μικρό νησί μεταξύ της Πελοποννήσου και των Κυθήρων, ξέρετε πως τόσο η παραλία του Σίμου όσο και το Σαρακήνικο συγκαταλέγονται (και δικαίως) στις καλύτερες της Μεσογείου, ου μην και ολόκληρου του κόσμου.

Ωστόσο, με το ν’ αποθεώσει κανείς την Ελαφόνησο και να πει ότι πρόκειται για έναν αληθινό παράδεισο επί της… ξενέρωτης γης, δεν κομίζει καινά δαιμόνια- άπαντες το γνωρίζουν αυτό.

Εκείνο που ελάχιστοι ξέρουν, ωστόσο, είναι πως απέναντι από την Ελαφόνησο, στη νησίδα του Παυλοπετρίου, «κρύβεται» η παλαιότερη υποβρύχια πόλη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πλησιάζει τα 5000 χρόνια ιδιόμορφης ζωής.

Σε απόσταση μόλις 4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας (επομένως προσιτού από τον καθένα μας…) βρίσκεται σε άριστη κατάσταση ο ελληνικός αρχαίος οικισμός, η ημερομηνία «γέννησης» του οποίου είναι, σύμφωνα με τους ειδήμονες, τα 2.800 χρόνια προ Χριστού!

Η άψογη κατάσταση στην οποία είναι η συγκεκριμένη πόλη μαρτυρείται από το γεγονός πως τα διώροφα σπίτια, οι κήποι, το νεκροταφείο, το λιμάνι, αλλά και οι ναοί της είναι ευδιάκριτοι ακόμα και στο απαίδευτο μάτι, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 15 κτήρια που το καθένα έχει από 12, μίνιμουμ, δωμάτια, καθώς επίσης κι ένα εξόχως περίπλοκο σύστημα υδάτων.

Πέραν των ανωτέρω, διάσπαρτα στον υγρό χώρο μπορεί να βρει κανείς πληθώρα αγαλμάτων και πήλινους αμφορείς, μαζί με μυριάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης- όλα τους ατάκτως ερριμμένα σε μια έκταση 9 περίπου στρεμμάτων.

Η εκτίμηση πως η συγκεκριμένη πόλη είναι σχεδόν 5000 ετών την «κατατάσσει» μάλλον στο νο1 της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης στον κόσμο (take that, λατινική Αμερική…), ενώ είναι σαφής η αιτία του καταποντισμού της: ένας σεισμός 8 Ρίχτερ είναι ο «φταίχτης».

Ωστόσο, οι απόψεις για το πότε συνέβη αυτό διίστανται: οι περισσότεροι εκφράζουν την άποψη πως ο σεισμός έλαβε χώρα το 1000 π.Χ., ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται πως αυτό συνέβη περίπου το 375 μ.Χ.

Όσο για το ποιος ανακάλυψε τον συγκεκριμένο θησαυρό; Ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο γεωλόγος Φωκίων Νέγρης, ήδη από το 1904 είχε περιγράψει ενδελεχώς την συγκεκριμένη πόλη, χωρίς όμως να έχει «απτές» αποδείξεις- απόρροια και της έλλειψης οικονομικών πόρων που θα χρηματοδοτούσαν μια αποστολή για περαιτέρω έρευνες.

Η επίσημη ανακάλυψη, λοιπόν, καθυστέρησε αρκετά χρόνια, μιας και συνέβη μόλις το 1967 (όχι, δεν έχει γίνει ηλεκτρονικό λάθος…). Ο Νίκολας Φλέμινγκ- ο γνωστός ωκεανογράφος- και η ομάδα του την έφεραν στο φως, και έναν χρόνο αργότερα ένα γκρουπ αρχαιολόγων του Κέμπριτζ με την αρωγή του καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά την χαρτογράφησαν.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Ελαφόνησο, επομένως, μην περιοριστείτε στον Σίμο ή τη μαγευτική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος- κάντε μια μικρή εξερεύνηση.

Η βυθισμένη πόλη σας περιμένει με ανοιχτές τις πέτρινες αγκάλες της. Περιηγηθείτε ανάμεσά τους και δε θα χάσετε.
Loading...