Ticker

10/recent/ticker-posts

Τιμή και Δόξα!Κηδεύτηκε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός ήρωας του 1974 – Θυσιάστηκε στις Κυπριακές Θερμοπύλες!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Τιμή και Δόξα!Κηδεύτηκε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός ήρωας του 1974 – Θυσιάστηκε στις  Κυπριακές Θερμοπύλες!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ







Εν ενεργεία αντισυνταγματάρχες της Εθνικής Φρουράς, σήμερα ομοιόβαθμοι του ηρωικού το 1974 αντισυνταγματάρχη ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΩΤΗ, που θυσιάστηκε την 20η Ιουλίου 1974 μαχόμενος ως Διοικητής του 321 Τάγματος Επιστράτων στην μάχη των Καζιβερών, μετέφεραν την λειψανοθήκη με τα οστά του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματικός που θυσιάστηκε στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του ’74.
Εν ενεργεία μέχρι σήμερα επίλεκτοι Εθνοφύλακες σκοπευτές του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής, που πολέμησαν το 1974, ανέλαβαν τον ενταφιασμό των οστών του προαχθέντος επ’ ανδραγαθία μετά θάνατον στον βαθμό του Υποστράτηγου, Χρίστου Φώτη από την σκλαβωμένη Άσσια.
Πάνω από τον τάφο του, η σύζυγός του κ. Κική Φώτη γονάτισε και προσκύνησε την λειψανοθήκη. Ο Αρχηγός της Ε.Φ., αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επέδωσε στην χήρα του ήρωα τις σημαίες, τα παράσημα και το ξίφος του ηρωικού αξιωματικού.
Στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς τελέσθηκε νωρίτερα η νεκρώσιμος ακολουθία, προϊσταμένου του Επισκόπου της σκλαβωμένης Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, παρόντος και του Υπουργού Άμυνας, κ. Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος εκφώνησε και τον πρώτο επικήδειο για τον ήρωα. Επικήδειους εκφώνησαν ο κοινοτάρχης της σκλαβωμένης Άσσιας, κ. Γιώργος Ιωάννου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Άσσιας, κ. Αθανάσιος Αθανασίου, και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, κ. Μαρία Καλπουρτζή, θυγατέρα του θυσιασθέντος στο Συχαρί το 1974 διοικητή της 181 Μοίρας Πυροβολικού, αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλπουρτζή.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΩΤΗ γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Άσσια. Το 1953 απεφοίτησε ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων.Υπηρέτησε σε μονάδες του Ελληνικού Στρατού στην Ελλάδα και το 1960, ταγματάρχης ήδη, μετατάχθηκε στον Κυπριακό Στρατό της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πολέμησε το 1963-64 εναντίον της Τουρκανταρσίας επικεφαλής του «Ιερού Λόχου» των εθελοντών σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στην μάχη της Πάφου και αλλού. Ανέλαβε καθήκοντα στη νεοσύστατη τον Ιούνιο 1964 Εθνική Φρουρά, το 1969 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης, επέστρεψε ως αντισυνταγματάρχης στην Ε.Φ. όπου υπηρετούσε ως την θυσία του. Υπηρετώντας στον Ελληνικό Στρατό, στην νεότητά του διακρίθηκε κατ’ επανάληψιν και σε στρατιωτικούς αγώνες σκοποβολής.
Τα οστά του εντοπίστηκαν πρόσφατα στο κοιμητήριο της σκλαβωμένης Μόρφου, ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA και ενταφιάστηκαν στο κενοτάφιο που υπήρχε από χρόνια με το όνομα του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.


sigmalive.com
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Loading...