Ticker

10/recent/ticker-posts

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ νεαρή Ελληνίδα Λίνα Μπιτσιούνη είναι Γητευτής αλόγων και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ «Θεραπευτική Ιππασία»!!Τα άλογα, την κοιτούν με τόση αγάπη που θαρρείς ότι της «μιλούν» με το βλέμμα τους!!Ακούν τις εντολές της και με χαρά βοηθούν μικρά και μεγάλα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα!!ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ νεαρή Ελληνίδα Λίνα Μπιτσιούνη είναι Γητευτής  αλόγων και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ  «Θεραπευτική Ιππασία»!!Τα άλογα, την κοιτούν με τόση αγάπη που θαρρείς ότι της «μιλούν» με το βλέμμα τους!!Ακούν τις εντολές της και με χαρά βοηθούν  μικρά και μεγάλα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα!!ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!






Πώς άλλαξε η ζωή της νεαρής Λίνας Μπιτσιούνη από την Καλαμπάκα και από τεχνολόγος γεωπόνος – που είναι η βασική της επαγγελματική ενασχόλησή της – πλέον είναι και μια από τις πιο επιτυχημένες εκπαιδεύτριες αλόγων θεραπευτικής ιππασίας.

Τα άλογα, την κοιτούν με τόση αγάπη, που θαρρείς ότι της «μιλούν» με το βλέμμα τους. Ακούν τις εντολές της και με χαρά, βοηθούν μικρά και μεγάλα παιδιά, που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα.


Η νεαρή Ελληνίδα «Γητευτής των αλόγων» και η σημασία της «Θεραπευτικής Ιππασίας»
Η Λίνα Μπιτσιούνη, είναι γητευτής  αλόγων από την Καλαμπάκα. Με τρόπο που μοιάζει… μαγικός, εκπαιδεύει άλογα τα οποία συμμετέχουν στην θεραπευτική ιππασία και προσφέρουν τις ξεχωριστές τους “υπηρεσίες” σε άτομα που πραγματικά τις έχουν ανάγκη!
Χαρακτηριστικά, περιγράφει, πώς η νέα της ενασχόληση, της «άλλαξε» τη ζωή!  
«Από μικρή, θυμάμαι, αγαπούσα πολύ τα ζώα και πάντα είχαμε σκυλιά και γάτες, αλλά ποτέ άλογα. Πριν από 9 χρόνια, λοιπόν, η αδελφή μου αποφάσισε να πάρει άλογο. Έτσι, αποκτήσαμε το πρώτο μας άλογο. Έπειτα από λίγους μήνες το άλογό (φοράδα) μας γέννησε και η αδελφή μου, μού είπε: “Λίνα, αυτό το πουλάρι είναι δικό σου!”».  
Κάπως έτσι… άλλαξε η ζωή της Λίνας Μπιτσιούνη, και από τεχνολόγος γεωπόνος που είναι η βασική επαγγελματική ιδιότητά της, πλέον, είναι και μία από τις πιο επιτυχημένες εκπαιδεύτριες αλόγων θεραπευτικής ιππασίας.
«Το σημαντικότερο είναι να μπορείς να επικοινωνείς με τα άλογα»  
 
«Σκέφτηκα: “ένα άλογο δικό μου; Πρέπει να μάθω όσα περισσότερα μπορώ”! Έτσι άρχισα να διαβάζω βιβλία και να βλέπω βίντεο. Κάπως έτσι, σε ένα βίντεο, είδα τον Σταυρό Βεργή – έναν Ελληνοαυστραλό εκπαιδευτή αλόγων – και εντυπωσιάστηκα πραγματικά με αυτά που έβλεπα. 
Άλογα δύστροπα, επιθετικά, με πολύ άσχημες συμπεριφορές, μέσα σε λίγες ώρες δουλειάς γίνονταν “άλλα” άλογα, σαν να βρήκαν έναν άνθρωπο να τα καταλαβαίνει, να μιλάει την γλώσσα τους. Αυτό μας δίδαξε ο Σταύρος Βεργής: “επικοινωνία με το άλογο”» ανέφερε η Λίνα και εξηγεί:
«Ξεκίνησα να πηγαίνω σε σεμινάρια, στην αρχή ως θεατής, και έπειτα ως βοηθός του. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την εκπαίδευση των αλόγων. Με μάγευε όλο αυτό… να βλέπω άλογα να “αλλάζουν” μέρα με τη μέρα…»  
Σήμερα, η Λίνα Μπιτσιούνη, έχει έξι άλογα, τα οποία και μας συστήνει:
«Η Σάντυ (ή αλλιώς το “λατρίνι”), η Γιασμίν, η Ντάνα, η Μαρλίν, το μικρό μας “μωρό“ η Αζίρα, και το τελευταίο, ο επιβήτορας του στάβλου, ο Katane Amir! Το καθένα από αυτά… έχει “ξεχωριστή” θέση στην καρδιά μου». 

«Η βία έχει μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο άλογο»  
Με περισσή αγάπη, μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και για τις… υπέροχες στιγμές που ζει, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλόγων.
«Η επικοινωνία με το άλογο είναι ό,τι πιο σημαντικό, και αυτό είναι που αγνοούμε πιο συχνά. Χωρίς σωστή – ή καθόλου – επικοινωνία, καταλήγουμε στο να χρησιμοποιούμε βία, και δεν αποφέρει ποτέ καλά αποτελέσματα, κάτι που σίγουρα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο άλογο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόνιμες».  
Αναμφίβολα, όλα τα άλογα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν άλογα που ίσως έχουν κακοποιηθεί ή εκπαιδευτεί με βίαιο τρόπο. Εκεί σίγουρα είναι πιο δύσκολος ο ρόλος μας, γιατί το άλογο ίσως αντιδράσει με επιθετικότητα (κλωτσιές, δαγκωματιές κ.α.) και αυτό συμβαίνει γιατί είναι η άμυνά του στις άσχημες συμπεριφορές και συνθήκες.  
Καλούμαστε, λοιπόν, εμείς, με θετική πάντα προσέγγιση και με μεγάλη επιμονή να… ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, όσος χρόνος και αν χρειαστεί», επισημαίνει.
«Θεραπευτική Ιππασία: Η στοργή είναι στη φύση του αλόγου, όπως και η ενσυναίσθηση» 
 
Σχετικά με την «θεραπευτική ιππασία» και τα οφέλη της σε άτομα με ξεχωριστές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες, η επιτυχημένη εκπαιδεύτρια αναφέρει:
«Η στοργή, είναι στη φύση του αλόγου, όπως και η ενσυναίσθηση, ο συντονισμός με την ενέργεια του άλλου, γι’αυτό και το άλογο μπορεί να δίνει πληροφορίες “χωρίς λόγια” στην εν γένει, και ειδικότερα στην θεραπευτική σχέση. Επίσης, η κίνηση του αλόγου, προσομοιάζει πολύ στην ανθρώπινη κίνηση, και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν άτομα με κινητικές δυσκολίες».  
Αυτό όμως που τη συγκινεί περισσότερο, στην ενασχόλησή της με τα άλογα, είναι η… πρόθεσή τους να την “ευχαριστήσουν” κάνοντας αυτό που τους ζητάει.
«Με συγκινεί πραγματικά όταν τα άλογα κάνουν πράγματα για σένα, τα οποία είναι ενάντια στη φύση τους. Ξέρετε ότι το το άλογο από τη φύση του, είναι ζώο – θήραμα, και όταν δεν έχει πόδια δεν μπορεί να τρέξει, άρα πεθαίνει, κι όταν εγώ του ζητάω να ξαπλώσει, δηλαδή “του παίρνω τα πόδια”, είναι σαν να πεθαίνει. Φανταστείτε λοιπόν πόσο με εμπιστεύεται για να το κάνει… Αυτό βέβαια για να γίνει θέλει χρόνια δουλειάς» υπογραμμίζει η Λίνα Μπιτσιούνη.
Ένας από τους σημαντικότερους όμως λόγους για τον οποίο αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, είναι ότι – όπως της δίδαξε, άλλωστε, και ο δάσκαλός της – ήθελε να βοηθήσει τα ίδια τα άλογα.
«Δεν το κάνουμε για να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα άλογα, αλλά για να βοηθήσουμε άλογα που έχουν πρόβλημα με τους ανθρώπους» –κάτι που της τόνιζε πάντοτε ο δάσκαλός της.
Η νεαρή «γητευτής των αλόγων», από την πανέμορφη Καλαμπάκα, μεταξύ άλλων, εκμυστηρεύεται, πως…

«Τα άλογα μου έχουν αλλάξει τη ζωή και δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτά! Σήμερα, μπορώ να φανταστώ να μην δουλεύω πάνω στο επάγγελμά μου, αλλά όχι να μην δουλεύω με τα άλογα…»! 
Loading...