Ticker

10/recent/ticker-posts

ΣΤΟΝ «αέρα» οι ρυθμίσεις χρεών ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!


ΣΤΟΝ «αέρα» οι ρυθμίσεις χρεών ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!

  
Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, «στον αέρα» παραμένουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και σχεδόν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των δανειστών που συντάσσουν την 2η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (η οποία με βάση τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10%). Ζυγίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και συνιστούν λελογισμένες αυξήσεις.
Όπως έλεγε σήμερα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους της τρόικας «και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι. Και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι». Άφησε έτσι ανοικτό και το ενδεχόμενο «μονομερούς ενέργειας» στο θέμα αυτό, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές».
Δεν διαφαίνεται συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια
Αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των δανειστών καταγράφεται και σχεδόν σε όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν απέκλειαν μάλιστα και το ενδεχόμενο εκπλήρωσης των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, ή και παράτασης του νόμου Κατσέλη. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψουν έγκαιρα και τις 16 δεσμεύσεις. Επί της ουσίας όμως, μέχρι την Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια –καθώς δεν θα είναι μέρος της έκθεσης- ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των πιστωτών.
Συγκεκριμένα, η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι:
– Για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις: «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε. Άλλη πηγή της κυβέρνησης πάντως διευκρίνιζε ότι μπορεί να μην έχει κατατεθεί ρύθμιση για 120 δόσεις στην εφορία, αλλά για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση του υπουργείου Εργασίας και συζητείται.
– για τον Νόμο Κατσέλη «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε. Γενικά οι δανειστές θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις, πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις. Π.χ. Πως θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».
– για τα «κόκκινα δάνεια» εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. «Τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp, δεν είναι μέρος της έκθεσης» ανέφερε. «Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την DGcopm» είπε και σημείωσε: «Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report που θα λέει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα κόκκινα δάνεια» μετά το τέλος του ν. Κατσέλη.
– Για τις αλλαγές στο Δημόσιο και τους «μόνιμους» Γενικούς Γραμματείς παρατηρείται καθυστέρηση. «Θα δούμε πώς θα πάει. Γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά (forward momentum)» ανέφερε η ίδια πηγή.
Συνολικά όμως για το αν μπορεί να μην καλυφθούν και οι 16 δεσμεύσεις, ο αξιωματούχος απάντησε «θα τους ενοχλήσει, θα δούμε».
Αύριο ολοκληρώνονται οι επαφές των πιστωτών με την κυβέρνηση στην Αθήνα και θα ξανασυζητήσουν τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά «και πώς προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση»
ΠΗΓΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Loading...