Ticker

10/recent/ticker-posts

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να εισαχθεί για γνωμοδότηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ακόμα και την Δευτέρα. Αμέσως μετά θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με την κυρούμενη Συμφωνία επιλύονται οριστικά οι διαφορές, οι οποίες περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία «τερματίζει τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας –ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της τελευταίας» σε συνέχεια «της σύναψης της Συμφωνίας και της συνταγματικής αναθεώρησης που επακολούθησε, τροποποίησε την πρότερη επίσημη ονομασία του και υιοθέτηση νέα ονομασία για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».
Επίσης ότι «η Συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και το σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Ως εκ τούτου κρίνεται ότι «η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία» ενώ υπογραμμίζεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «στη γείτονα τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ενηµερωτική καµπάνια για τις Πρέσπες και ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά, επιχειρώντας µέχρι και την τελευταία στιγµή να µεταπείσει κάποιους αµφιταλαντευόµενους βουλευτές να στηρίξουν µε την ψήφο τους τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η κύρωση της συμφωνίας να ολοκληρωθεί έως την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή
ΠΗΓΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Loading...