Ticker

10/recent/ticker-posts

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ της Νορβηγίας δημοσιοποίησε βίντεο από την ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ τάνκερ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ φρεγάτα KNM Helge Ingstad που επέφεραν και τη βύθισή της...!!ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!ΑΓΝΟΗΣΑΝ τις ειδοποιήσεις του Ελληνικού πλοίου με αποτέλεσμα ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΡΗΓΜΑ 45 ΜΕΤΡΩΝ...!!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ της Νορβηγίας δημοσιοποίησε βίντεο  από την ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ τάνκερ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ φρεγάτα KNM Helge Ingstad που επέφεραν και τη βύθισή της...!!ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!ΑΓΝΟΗΣΑΝ τις ειδοποιήσεις του Ελληνικού πλοίου με αποτέλεσμα ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΡΗΓΜΑ 45 ΜΕΤΡΩΝ...!!

Το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας δημοσιοποίησε βίντεο με τις ζημιές που υπέστη από την σύγκρουση με το ελληνόκτητο τάνκερ η φρεγάτα KNM Helge Ingstad, ζημιές που επέφεραν και τη βύθισή της.


Δύτες εξετάζουν το βυθισμένο πλοίο και να αφοπλίζουν ή να απομακρύνουν τα όπλα της φρεγάτας.

Πριν την υποβρύχια εξέταση θεωρείτο ότι η φρεγάτα είχε υποστεί υποστεί ρήγμα στο πλευρό αλλά τελικά ήταν πολύ σοβαρότερο και εκτιμάται ότι έχει μήκος 45 μέτρα!
Η καταστροφή αρχίζει από τις καμπίνες του πληρώματος και φτάνει μέχρι το μηχανοστάσιο. Ήταν καθαρή τύχη που κανένα μέλος του πληρώματος του σκάφους δεν τραυματίσθηκε καν.

Η φρεγάτα επέστρεφε στη βάση της από τη Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture. Ήταν ευθύνη του πληρώματος της γέφυρας της υπερσύγχρονης φρεγάτας. Το σκάφος την ώρα της σύγκρουσης έπλεε με ταχύτητα 17-18 κόμβων.

Μοναδικές και απίστευτα εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες από την βύθιση, πριν ενάμισυ μήνα της νορβηγικής σύγχρονης φρεγάτας KNM Helge Ingstad, κλάσης Fridtjof Nansen, η οποία βασίζεται στις ισπανικές F100 κλάσης Alvaro de Bazan, από την σύγκρουσή της με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο Sola TS (όμιλος Τσάκου) με σημαία Μάλτας, στη Βόρεια Θάλασσα.

Είναι το μεγαλύτερο ναυτικό  ατύχημα των τελευταίων 50 ετών, καθώς, αν και έχουν κτυπηθεί πολλές φορές πολεμικά πλοία (μόνο τα τελευταία 4 χρόνια δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, «φιλήθηκαν σταυρωτά» με τάνκερ), ωστόσο είναι η πρώτη φορά που πολεμικό πλοίο βυθίζεται!

Κατ’αρχήν να σημειώσουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή του πρωτοφανούς ατυχήματος (ευτυχώς χωρίς να έχει νεκρούς κια να μετατραπεί σε δυστύχημα) γράψαμε:

Οτι η φρεγάτα αγνόησε τις ειδοποιήσεις του ελληνικού πλοίου, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω της το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, που τη στιγμή της σύγκρουσης «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτρήτρια εταιρεία Tsakos Columbia Managment.

Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε, τελικά στα αβαθή, μετά από αγωνιώδη ρυμούλκησή του, αφού από την  σύγκρουση συνετρίβησαν όλα τα στεγανά τοιχώματα από την μέση και προς την πρύμνη του σκάφους.

Τα 137 μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το πλοίο, ενώ οκτώ άτομα τραυματίστηκαν.

Είναι πρωτοφανές, αλλά ο Νορβηγός κυβερνήτης ή όποιος βρισκόταν στην γέφυρα του πλοίου, που μόλις επέστρεφε από τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, Trident Juncture, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του τάνκερ .

Σύμφωνα με τον Κτζέτιλ Στόρμακ, συντάκτη του AldriMer.no, το ελληνόκτητο τάνκερ επικοινώνησε με τη φρεγάτα για να ρωτήσει εάν διέθετε σχέδιο για να περάσει με ασφάλεια, καθώς βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης. «Η απάντηση ήταν “Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο”», ανέφερε στο BBC.

Η κλάση φρεγατών του νορβηγικού Ναυτικού Fridtjof Nansen απαρτίζει την κύρια δύναμη σκαφών επιφανείας.

Συνολικά 5 πλοία αποκτήθηκαν από το νορβηγικό Ναυτικό με κόστος 2,54 δισ.$. Το σκάφος έχει μέγιστο εκτόπισμα 5,290 τόνων, μήκος 134 μέτρων και βύθισμα 16,8. Η πρόωσή του βασίζεται σε συνδυασμό ντίζελ και αεριοστόβιλων (CODAG) και πιο συγκεκριμένα από δύο ντίζελ BAZAN BRAVO 12V για οικονομική ταχύτητα πλεύσης και ένα αεριοστρόβιλο GE LM2500 για μέγιστη ταχύτητα, η οποία φτάνει στους 27 κόμβους.

Το πλήρωμα του σκάφους είναι 120 άτομα ενώ έχει ενδιαιτήσεις για έως 146.

Ο κύριος αισθητήρας του είναι το ραντάρ πολλαπλών ρόλων AN/SPY-1F 3-D της Lockheed Martin.

Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα έως δύο οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές Mk-41 για 32 Α/α βλήματα RIM-162 ESSM, 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας NSM και 4 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Sting Ray. Ακόμη διαθέτει ένα πυροβόλο των 76 χλστ. OTO Melara Super Rapid και μπορεί να μεταφέρει ένα οργανικό ελικόπτερο NH-90.
Loading...