ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ!!''Βλασφημεί κάποιος τον Θεό;;;Ράπισον αυτού την όψιν, Αγίασον σου την χείρα !!Οι βλάσφημοι δεν είναι άξιοι να απολαμβάνουν τον κόσμο τούτον''!!Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ!!''Βλασφημεί κάποιος τον Θεό;;;Ράπισον αυτού την όψιν, Αγίασον σου την χείρα !!Οι βλάσφημοι δεν είναι άξιοι να απολαμβάνουν τον κόσμο τούτον''!!Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης«Καν ακούσης τινός εν αμφόδω ή εν αγορά μέση βλασφημούντος τον Θεόν, επιτίμησον, καν πληγάς επιθείναι δέη, μη παραιτήση, ράπισον αυτού την όψιν, σύντριψον το στόμα, αγίασον σου την χείρα διά της πληγής, καν εγκαλώσιν τινές, καν εις δικαστήριον  έλκωσιν, ακολούθησον, καν επί του βήματος ο δικαστής απαιτήση, είπε μετά παρρησίας ότι τον βασιλέα των αγγέλων εβλασφήμησεν…». (Ιωάννου Χρυσοστόμου, α’, Προς Ανδριάντας. Πολλά και σπουδαία για την βλασφημία γράφει και άγιος Νικόδημος στην “Χρηστοήθεια”, σελίδες 160-168, εκδ. “Ρηγοπούλου” ).

Και μάλιστα από τον Χρυσόστομο άγιο, ο οποίος σε άλλη περίπτωση, για το ίδιο θέμα του ελέγχου, θα πει: «Χρη και τους επιτιμώντας τούτο συμμέτρως ποιείν», δηλαδή «Πρέπει εκείνοι που επιπλήττουν και ελέγχουν, να το κάνουν με μέτρο». (Εις Δαυίδ και Σαούλ, ομιλ. Γ, 2).


 Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Loading...
loading...
Από το Blogger.