ΚΙΝΔΥΝΟΣ στον Σχινιά – Συναγερμός για το φαινόμενο που ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ στη θάλασσα-[ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΙΝΔΥΝΟΣ στον Σχινιά – Συναγερμός για το φαινόμενο που ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ στη θάλασσα-[ΒΙΝΤΕΟ]

 

 Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον Σχινιά Μαραθώνα.
Ερευνητικό πρόγραμμα για την ιχθυοπανίδα του Σχινιά Μαραθώνα και μέτρα πρόληψης - αντιμετώπισης της θνησιμότητας των ψαριών, προϋπολογισμού 30.876 ευρώ, εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου - Σχινιά - Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.
Σκοπός του έργου επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, ιδίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Η έρευνα, πρόσθεσε, αφορά στη διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του σχεδιασμού τεχνικών λύσεων αποκατάστασης, καθώς και στην εν γένει «παρακολούθηση του φαινομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη φυσική λειτουργία του υγροτόπου, όσο και για τη δημόσια υγεία».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στον υγρότοπο και μόνο το 2016 υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 25 τόνοι χελιών εγκλωβίστηκαν και πέθαναν στους υπερχειλιστές του Κωπηλατοδρόμιου Σχινιά.
Ο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών μέσα στα νερά σε κατάσταση σήψης προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Η ρύπανση από τα νεκρά ψάρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τον υγρότοπο και τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου, σχετίζεται δε με τα τεχνητά εμπόδια στην φυσική μετανάστευση των χελιών και με την διαχείριση των υδάτων του Μεγάλου Έλους του Εθνικού Πάρκου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί λεπτομερής έρευνα και παρακολούθηση όλων των παραμέτρων που το επηρεάζουν. Ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ έχουν ήδη διεξάγει αυτοψίες και εξετάζουν μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα.
Την έρευνα αναλαμβάνει το ΕΛΚΕΘΕ, ως ο μοναδικός επιστημονικός - ερευνητικός στην ελληνική επικράτεια και αναγνωρισμένος διεθνώς φορέας, ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο της ιχθυοπανίδας εσωτερικών υδάτων και διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την εκτέλεσή της, λόγω της εξειδικευμένης μακράς εμπειρίας του και της ιδιότητας του θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας σε θέματα υδροβιολογικής έρευνας και οικολογικής ποιότητας εσωτερικών υδάτων. Θα βασιστεί στα πλέον σύγχρονα εργαλεία και μεθοδολογίες για την αξιολόγηση ανθρωπογενών και φυσικών παραμέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Περιοχή εκπόνησης το ερευνητικού έργου είναι η ευρύτερη περιοχή της Σχινιά - Μαραθώνα και της λεκάνης απορροής του Χάραδρου Αττικής. πηγηΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...
ΚΙΝΔΥΝΟΣ στον Σχινιά – Συναγερμός για το φαινόμενο που ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ στη θάλασσα-[ΒΙΝΤΕΟ] ΚΙΝΔΥΝΟΣ στον Σχινιά – Συναγερμός για το φαινόμενο που ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ στη θάλασσα-[ΒΙΝΤΕΟ] Reviewed by Markella Toufexi on Σεπτεμβρίου 21, 2018 Rating: 5
Από το Blogger.