ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ-ΑΦΟΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ-Τράπεζα Πειραιώς-Alpha Bank -Eurobank-Εθνική Τράπεζα-Οι τράπεζες προχωράνε σε διαγραφή δανείων-Τα 11 δισ. ευρώ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ οι διαγραφές δανείων στη διετία 2018 – 2019 οπότε λήγει και η περίοδος της στοχοθεσίας που έχει τεθεί από τον SSM-

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ-ΑΦΟΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ-Τράπεζα Πειραιώς-Alpha Bank -Eurobank-Εθνική Τράπεζα-Οι τράπεζες προχωράνε σε διαγραφή δανείων-Τα 11 δισ. ευρώ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ οι διαγραφές δανείων στη διετία 2018 – 2019 οπότε λήγει και η περίοδος της στοχοθεσίας που έχει τεθεί από τον SSM-
  
Τα 11 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν οι διαγραφές δανείων από τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε λήγει και η περίοδος της στοχοθεσίας που έχει τεθεί από τον SSM.
Ειδικότερα, στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν. Φέτος εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων της τάξεως των 3 – 4 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει το κύριο μέσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τη μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις να είναι μειωμένη.
Το προηγούμενο έτος οι διαγραφές δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 7,017 δισ. ευρώ, ποσό υπερβολικό από την άποψη ότι στήριξε σχεδόν εξ ολοκλήρου τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr τραπεζικοί αναλυτές, οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς ανήλθαν πέρυσι σε 2,300 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank σε 1,950 δισ. ευρώ, από τη Eurobank σε 1,447 δισ. ευρώ και από την Εθνική Τράπεζα σε 1,320 δισ. ευρώ. Η Eurobank και η Alpha Bank είχαν τα μικρότερα ποσοστά χρήσης διαγραφών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που πέτυχαν, παρά το γεγονός ότι πούλησαν χαρτοφυλάκια NPLs.
Σημειώνεται ότι οι διαγραφές μπορούν να γίνουν με τέσσερις τρόπους: α) με πωλήσεις χαρτοφυλακίων, β) με πλειστηριασμούς, γ) με «κουρέματα” οφειλών, δ) με άλλες λογιστικές διαγραφές. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τράπεζες διαγράφουν μέρος της απαίτησης, ανακτώντας μικρότερο μέρος της οφειλής (με τους τρεις πρώτους τρόπους πιο «υγιώς” διότι η διαγραφή συνδυάζεται με συγκεκριμένες δράσεις και δεν γίνεται λογιστικά έναντι μελλοντικών στόχων).
Σε σχέση με το αρχικό πλάνο μείωσης των NPEs, οι τράπεζες σκοπεύουν μέσα στη διετία 2018 – 2019 να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Μάλιστα, το συνολικό ποσό των 10,6 δισ. ευρώ που θέτουν ως στόχο για τις διαγραφές οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα που θέτουν ως στόχο για τις ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η διαφοροποίηση της χρήσης των δύο μέσων έγκειται στο ότι οι πλειστηριασμοί θα στοχεύουν κυρίως σε ανακτήσεις οφειλών από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ελάχιστα από καταναλωτικά. Ειδικότερα, μέσω των πλειστηριασμών, τα καταναλωτικά δάνεια που σχεδιάζουν να ανακτήσουν οι τράπεζες κινούνται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 7,5 δισ. ευρώ για τα επιχειρηματικά.
Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...
Από το Blogger.