Ticker

10/recent/ticker-posts

Σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετιούνται» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες!!

Σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετιούνται» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες!! Tο μεγάλο βήμα ετοιμάζονται να κάνουν από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αφήσουν πίσω τα «βαρίδια» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα που «απαιτεί» τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ήδη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καταρτίζουν το σχέδιο της επόμενης μέρας. Και ετοιμάζονται: Να «τρέξουν» γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, να ρυθμίσουν περισσότερες από 300 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, να εντοπίσουν τις 50.000 των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» πίσω από το νόμο Κατσέλη.
Έτσι από τον Σεπτέμβριο έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών. Διότι το φθινόπωρο, οι επικεφαλής των τραπεζών θα ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών με SSM -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας- προκειμένου να «κλειδώσουν» οι νέοι στόχοι μείωσης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ). Ο στόχος και των Ελλήνων τραπεζιτών είναι ο στόχος να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 (από 64,6 δισ. ευρώ).
Βασικό «εργαλείο» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι πωλήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Οι τραπεζίτες, αν και παραδέχονται πως αν και οι πωλήσεις είναι απαραίτητες για να πιαστούν οι στόχοι μείωσης, ωστόσο παραμένουν «στάσιμες», αφού «πάντα υπάρχει κάποιος που αντιδρά και θέλει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ δεν λείπουν και οι έξωθεν παρεμβάσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Και συνεχίζει: «Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της δράσης. Εκτιμώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθούν οι πρώτες πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων».
Όμως, όπως λέει ο ίδιος τραπεζίτης, παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός κινήσεων μεταξύ των τραπεζών σε πολλά «μέτωπα» και συγκεκριμένα:
Να εντοπιστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές.
Να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί, μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Και κυρίως να αποδώσουν καρπούς οι νέες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και οι οποίες θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» μέρους της οφειλής.
Εκτός νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες
Στο μεταξύ οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν «βγει» εκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στις τάξεις των στρατηγικά κακοπληρωτών. Και αυτό επειδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ η άρση του τραπεζικού απορρήτου, για όλους εκείνους που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου (υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουνίου, οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο 3 μηνών να συναινέσουν ή μη, στην άρση του απορρήτου).
Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διατηρήσουν το απόρρητο των τραπεζικών τους λογαριασμών θα βρεθούν αυτομάτως εκτός της προστασίας του νόμου Κατσέλη. Και θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες διαφορετικά τα ακίνητα που έχουν προσημειωθεί για την εκταμίευση των δανείων τους, θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα «χάσουν την ιδιότυπη ασυλία» περίπου 50.000 δανειολήπτες. Συνολικά στο νόμο έχουν προσφύγει 160.000 δανειολήπτες για οφειλές ύψους 18 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...