Ticker

10/recent/ticker-posts

Στα ύψη ο τουρκικός διχασμός. Eκατ. Τούρκοι ξεχύθηκαν σε Σμύρνη-Κων/πολη- «Ζήτω ο Κεμάλ» – Αφωνος ο Ερντογάν -Θρίλερ οι αυριανές εκλογές




Στα ύψη ο τουρκικός διχασμός. Eκατ. Τούρκοι ξεχύθηκαν σε Σμύρνη-Κων/πολη- «Ζήτω ο Κεμάλ» – Αφωνος ο Ερντογάν -Θρίλερ οι αυριανές εκλογές











σχόλιο Γ.Θ : Με εξαίρεση το φιλοκουρδικό κόμμα όλα τα υπόλοιπα κόμματα της τουρκίας είναι εθνικιστικά.
Η διαφορά για εμάς τους Έλληνες είναι μία... Η τουρκική αντιπολίτευση είναι πλήρως ελεγχόμενη από την αμερικανική αυτοκρατορία του κακού, ενώ ο Ερντογάν όχι.
Αυτό που μας συμφέρει ως Έλληνες είναι η τουρκία να έχει απέναντί της την Δύση και όχι σύμμαχο.
Οι ΗΠΑ, σαν γνήσιοι τύραννοι του πλανήτη, έχουν αποδείξει πολλάκις τι κάνουν στις μη ελεγχόμενες και ανεξάρτητες χώρες.
Με τον Ρετζέπ λοιπόν η Τουρκία έχει ημερομηνία λήξης ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης, της Συρίας...


Kωνσταντινούπολη και Σμύρνη… «ψήφισαν» τον αντίπαλο του Ερντογάν. Μεγαλειώδεις ήταν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε σε Κωνσταντινούπολη αλλά και στην προκυμαία της Σμύρνης ο κύριος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Αφωνος ο Ρ.Τ.Ερντογάν παρακολουθεί μια λαοθάλασσα κόσμου να ενώνεται γύρο από τον κύρο αντίπαλο του και οι υποψίες τον «ζώνουν». Η Τουρκία θα πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών.

Στην Κωνσταντινούπολη η ίδια κοσμοσυρροή. Οπαδοί του Μουχαρέμ Ιντζέ κατευθύνονταν στο Μάλτεπε για την προεκλογική συγκέντρωση, μια μέρα πριν από τις εκλογές. Άλλοι φορούσαν μπλούζες της Φενέρμπαχτσε ή της Γαλατάσαραϊ. Ολοι κεμαλιστές.

Άλλοι, καθώς κατευθύνονταν στο σημείο της ομιλίας, τραγουδούσαν τον «ύμνο της Σμύρνης». Ένα τραγούδι για τον Κεμάλ Αττατούρκ. «Ζήτω ο Κεμάλ» φώναζαν.

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κατέκλυσαν τα social media, η προκυμαία της Σμύρνης — το διάσημο Και (Quais) κατά τον 19ο αιώνα, λεωφόρος Κεμάλ Ατατούρκ – κυριολεκτικά βούλιαξε από τους ψηφοφόρους του Ιντζέ, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν την προκυμαία της Σμύρνης, ενώ το #i̇zmir (Σμύρνη στα τούρκικα) έγινε πολύ γρήγορα παγκόσμιο trend.

Καθώς η ώρα για να ξεκινήσει η ομιλία στην Κων/πολη πλησίαζε, ο κόσμος γινόταν ακόμα πιο πολύς. Ο χώρος που είχε επιλέξει ο Ιντζέ για την τελευταία του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη ήταν τεράστιος. Αλλά κατάφερε να τον… γεμίσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας καθυστέρησε να φτάσει. Στις 13:00 ήταν προγραμματισμένο αλλά πήγε 14:00 για να καταφέρει το πούλμαν της προεκλογικής του εκστρατείας να φτάσει στο σημείο!
Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στη Σμύρνη εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Μουχαρέμ Ιντζέ

Ο Ιντζέ, πρώην καθηγητής φυσικής, έχει δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση και στις πύρινες ομιλίες του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία παρόμοια με του Ερντογάν, δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στη “μονοκρατορία”. Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή, όμως πολλές εφημερίδες έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη συγκέντρωση της Πέμπτης. “Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφότου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του. Ακούμε διάφορους αριθμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως τα 3 εκατομμύρια, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε”, είπε ένας εκπρόσωπος του CHP.

“Ο Ερντογάν είναι ένας κουρασμένος άνθρωπος. Ένας άνδρας χωρίς πάθος, ένα αλαζόνας που περιφρονεί τον λαό του. Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι; Είμαστε έτοιμοι να επανενώσουμε την Τουρκία;” είπε στην ομιλία του στους υποστηρικτές του.

«Ο Ερντογάν είναι κουρασμένος, εγκαταλελειμμένος (…), ένας άνθρωπος αλαζόνας που δεν έχει τον σεβασμό του λαού του», δήλωσε ο Ιντζέ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Ερντογάν παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία και αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαραίτητο 50% από τον πρώτο γύρο.

«Η Τουρκία θέλει να αναπνεύσει, θέλει ειρήνη, θέλει ηρεμία», τόνισε ο Ιντζέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.

«Όχι έναν άνθρωπο εξαντλημένο, όχι έναν άνθρωπο που φωνάζει και κραυγάζει. Κάποιον πιο νέο, νέο αίμα», συνέχισε ο 54χρονος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), που είναι δέκα χρόνια νεότερος από τον Ερντογάν.

Ο Ιντζέ έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί, να κυβερνήσει «χωρίς να αποκλείει κανέναν». «Γυναίκες με μαντίλα ή χωρίς, δεξιοί ή αριστεροί, Τούρκοι ή Κούρδοι, αλεβίτες ή σουνίτες, δεν υπάρχει καμία διαφορά», έχει υποστηρίξει.

Σήμερα, ολοκληρώνονται με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή, στη χώρα.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, o Μουχαρέμ Ιντζέ που είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης και υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο μπορεί να μην τα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% που χρειάζεται για να βγει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών.

Ο Ιντζέ μπορεί τότε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) να έρχεται τρίτη και να ακολουθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υποψήφιος του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Η Ακσενέρ θα πραγματοποιήσει και αυτή την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.


Loading...
loading...