Ticker

10/recent/ticker-posts

TEΛΕΙΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!Ο ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΣ Ερντογάν ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΡΓΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ...σε συμπληγάδες...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)


TEΛΕΙΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ο ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΣ Ερντογάν ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΡΓΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ...σε συμπληγάδες...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ...
(ΒΙΝΤΕΟ)










Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε εκτάκτως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Λίγο αργότερα, η τουρκική τράπεζα αναγκάστηκε μετά από πολλά χρόνια να αυξήσει τ;α επιτόκια της.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις νιώθουν τον αντίκτυπο από τη δραματική υποτίμηση στην οποία υπόκειται η τουρκική λίρα.

Πολλές εταιρίες πιέζονται λόγω των υψηλότερων ενοικίων και του κόστους εισαγωγής. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, εμφανίζονται συγκρατημένοι στις δαπάνες τους με την ελπίδα ότι το νόμισμα θα ανακάμψει. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της φέτος, τροφοδοτώντας τον διψήφιο πληθωρισμό της Τουρκίας και πλήττοντας πολλούς καταστηματάρχες που πληρώνουν ενοίκιο σε δολάρια.
Σε νευρική κρίση η Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μετά τη «βουτιά» της λίρας
Αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 13,5%, στο 16,5% ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι απώλειες μετά τη «βουτιά» της λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών.
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού.

«Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μehmet Simsek, ο οποίος τόνισε ότι ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας έχει «την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης» στις απαραίτητες ενέργειες για να περιοριστεί η πτώση της λίρας και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας στις τιμές.

Οι ραγδαίες εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών προκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ,. προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Πανικός στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά την κατάπτωση της λίρας
Σοβαρή ανησυχία έχει προκληθεί στους Τουρκοκύπριους από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και την κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στα κατεχόμενα σημαντική αύξηση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Οι τιμές στα καύσιμα και το κρέας αυξήθηκαν περίπου κατά 15% ενώ οι τιμές στις υπηρεσίας υγείας κατά 50%. Η οικονομική πίεση έχει μειώσει και τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που καταφεύγουν για αγορές στις ελεύθερες περιοχές, από όπου αγοράζουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρουν στο ψευδοκράτος, καθώς ως μη νόμιμη οντότητα δεν διαθέτει αντιπροσωπείες γνωστών εταιρειών του εξωτερικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι «δημόσιοι υπάλληλοι» πληρώνονται απευθείας από τη Τουρκία.

Η οικονομική κατάσταση οδήγησε τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής νομίσματος ώστε να εγκαταλειφθεί η τουρκική λίρα.

Οι Τουρκοκύπριοι σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τις οικονομίες τους που βρίσκονται κατατεθειμένες σε τουρκικές τράπεζες, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε κυπριακές
τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές. Τυπικά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλην αυτό της ταυτοποίησης της διεύθυνσης παραμονής, το οποίο όσοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να ξεπεράσουν με τη χρησιμοποίηση της διεύθυνσης της εργασίας τους, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη τους.

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα έναντι του ευρώ

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Ο S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις «σταθερές προοπτικές» που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε «πιθανόν».

Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά. «Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο», είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια «σημαντικά ‘μαξιλάρια’ και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος», καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...