ΕΣΚΑΣΕ το ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ!!! Iσχυροποίηση ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!!!ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!!!

ΕΣΚΑΣΕ το ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ!!! Iσχυροποίηση ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!!!ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!!!Με την υπογραφή τους, οι «23» προσχωρούν στον πρώτο πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κάτι που η Κυπριακή Κυβέρνηση επεδίωξε, θεωρώντας ότι μέσα από το κανάλι της PESCO και της προοπτικής που δημιουργείται, θα καλύψει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο το κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις, όταν θα επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, κόντρα στις γνωστές θέσεις της Άγκυρας.
Αν και οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται, δεν αμφισβητούνται, «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», έλεγε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, παραπέμποντας σε δύο μεγάλα αγκάθια, με επίκεντρο τον πρωτεύοντα ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στον αμυντικό σχεδιασμό της Ε.Ε., κάτι που εκ των πραγμάτων δίνει λόγο στη Τουρκία:
1 Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, για την PESCO θα ισχύσει ό,τι ισχύει εδώ και μια περίπου δεκαετία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, θα ισχύσει η ρήτρα της Συμπληρωματικότητας (complementarity), με βάση την οποία οι όποιες δράσεις της Ε.Ε. αποτελούν «συμπλήρωμα» της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οργανισμό στον οποίο η Τουρκία έχει ως γνωστόν εξέχουσα θέση. Οι δράσεις αποφασίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μόνο συμπληρωματικά και πάντα σε συνεννόηση με τη βορειοατλαντική συμμαχία μπορεί να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ, με το οποίο η Κύπρος δεν έχει συμφωνία ασφαλείας, ούτε είναι μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, προκύπτει και από τα Συμπεράσματα, τα οποία ενέκριναν τα 28 κράτη-μέλη στις 22 Ιουνίου 2007, για τη PESCO. Τα εν λόγω Συμπεράσματα, τα οποία προσυπέγραψε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρουν ότι η εργασία των κρατών-μελών στο πλαίσιο της PESCO, «πρέπει να είναι συνεπής με τα εθνικά σχέδια άμυνας των κρατών-μελών και τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εντός του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη». Και για τις εντός ΝΑΤΟ «δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν», ρόλο και λόγο έχει και η Τουρκία.
2 Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στα κονδύλια που θα απαιτηθούν, προκειμένου το πρώτο βήμα για εγκαθίδρυση της PESCO να μην είναι μετέωρο και να αποτελέσει την απαρχή του στόχου για μια ενιαία αμυντική ένωση, στην Ε.Ε. Κύκλοι της Ε.Ε έλεγαν στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ότι η υλοποίηση του εν λόγω φιλόδοξου εγχειρήματος προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι εθνικές συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.
Τη «Κοινή Ειδοποίηση» για τη PESCO συνυπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης και ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαϊδης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή 23 κρατών-μελών. Τόνισε ότι αποτελεί την αρχή μιας σκληρής δουλειάς και ανέφερε ότι «κάποιοι» πριν από ένα χρόνο δεν πίστευαν ότι το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα η PESCO να εξασφαλίσει τη θετική απόφαση του Συμβουλίου πριν το τέλος του τρέχοντος έτους (απαιτείται ειδική πλειοψηφία κρατών-μελών και όχι ομοφωνία), κάτι που επιδιώκει και η Εσθονική Προεδρία, η οποία παραπέμπει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.
Με γραπτή ανακοίνωση, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Juri Luik, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη Μόνιμης Διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) συμβολίζει μια νέα εποχή στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Ανεφερε ακόμη ότι η PESCO απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε μια πιο συστηματική συνεργασία και προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών, διάθεση των μονάδων τους στις επιχειρήσεις της Ε.Ε, δημιουργία κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα όμως, διατηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κυβερνήσεων επί της εθνικής τους άμυνας.
Η Τουρκία θα κρίνει τον εαυτό της;
O ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος μαζί με τον ΥΠΑΜ Χριστόφορο Φωκαΐδη συνυπέγραψαν την «Κοινή Ειδοποίηση» για την PESCO, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η αμυντική συνεργασία των κρατών μελών αναπτύσσεται και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει σε αυτό το πρόγραμμα με τη βελτίωση της ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ένωσης.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάλυσης των υβριδικών απειλών μαζί με το ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάζει αποκλειστικώς αυτόνομα κάποιες υβριδικές απειλές που προέρχονται από κράτη του νότου. Διερωτήθηκε εάν η απειλή του κ. Ερντογάν, ότι αν δεν του δοθούν αυτά που ζητά θα εξαπολύσει κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, είναι υβριδική απειλή και συνεπώς πώς θα κρίνει η Τουρκία τον εαυτό της».
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ που πρότειναν κάποιοι εταίροι, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί σκληρή δύναμη ενώ η Ε.Ε. ήπια. Τέλος, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και τους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που μοιράζονται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κοτζιάς: Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως «στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών συζητήσαμε για τη PESCO, δηλαδή για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία, τα 23 από τα 28 κράτη-μέλη».
Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ: «Είδαμε και ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση και τους μηχανισμούς ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τόνισα ότι, για να κάνει κανείς σωστή ενημέρωση, πρέπει να έχει και σωστή πολιτική, όπως και ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μία πολιτική που να στηρίζεται περισσότερο σε αξίες, στη δημοκρατία, στο κοινωνικό της έργο και σε ένα όραμα για μία διαφορετική κοινωνία».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...
Από το Blogger.