ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ!!!Θεραπεύονται οι ψυχασθένειες;;;«Όταν κανείς είναι ψυχοπαθής και κάνει υπακοή, τότε είναι ιάσιμο το πρόβλημα!!!Η αθεράπευτη ψυχοπάθεια διακρίνεται από την έλλειψη της υπακοής»!!!π. Ανδρέα ΑγαθοκλέουςΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ!!!

Θεραπεύονται οι ψυχασθένειες;;;«Όταν κανείς είναι ψυχοπαθής και κάνει υπακοή, τότε είναι ιάσιμο το πρόβλημα!!!Η αθεράπευτη ψυχοπάθεια διακρίνεται από την έλλειψη της υπακοής»!!!π. Ανδρέα Αγαθοκλέους


 
 


Θεραπεύονται οι ψυχασθένειες;;;
«Όταν κανείς είναι ψυχοπαθής και κάνει υπακοή, τότε είναι ιάσιμο το πρόβλημα!!!Η αθεράπευτη ψυχοπάθεια διακρίνεται από την έλλειψη της υπακοής»!!!
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι οι ψυχικές ασθένειες. Όχι πως σε άλλες  εποχές δεν υπήρχαν, αλλά στη δική μας αυξήθηκαν σημαντικά. Οι ειδικοί λένε πως τη μεγαλύτερη κυκλοφορία φαρμάκων την έχουν τα ψυχοφάρμακα. Άλλωστε βλέπουμε γύρω μας, κοντά μας ίσως, ανθρώπους που υποφέρουν εσωτερικά, πονά η ψυχή τους, χάνουν την επικοινωνία, παραλύουν οι δυνάμεις τους, καταρρέουν.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βοηθούν την όλη κατάσταση τα ψυχοφάρμακα. Κυρίως όταν δοθούν τα κατάλληλα για την περίπτωση, από κατάλληλο γιατρό και ευσυνείδητο. Μπορούν τότε να ισορροπήσουν τον ασθενή, να καταστείλουν τα συμπτώματα, να μπορεί να ζει με τους άλλους και να εργάζεται.
Όμως είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η Εκκλησία είναι νοσοκομείο, κατά τους αγίους Πατέρες και ότι η αμαρτία είναι ασθένεια. Ο Χριστός γίνεται «ιατρός των ψυχών και των σωμάτων», οι πνευματικοί πατέρες και μητέρες μπορούν με την Ορθόδοξη θεραπευτική μέθοδο, υπομονή και θέληση του ασθενή, να θεραπεύσουν ανθρώπους που έχουν σοβαρές ψυχασθένειες ως αποτέλεσμα ενός λανθασμένου τρόπου ζωής.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στο βιβλίο του «Οίδα άνθρωπο εν Χριστώ», που αναφέρεται στο Γέροντα Σωφρόνιο του Essex, καταθέτει και τον εξής λόγο του Οσίου σύγχρονου Γέροντα: «Όταν κανείς είναι ψυχοπαθής και κάνει υπακοή, τότε είναι ιάσιμο το πρόβλημα. Η αθεράπευτη ψυχοπάθεια διακρίνεται από την έλλειψη της υπακοής».
Η διαπίστωσή του πηγάζει, ασφαλώς, από την προσωπική του εμπειρία ως πνευματικός πατέρας και ιατρός που βασίζεται στην Ορθόδοξη Παράδοση. Γιατί ο ίδιος, όπως και οι πριν από αυτόν αλλά και σύγχρονοί του πατέρες, είδε να εφαρμόζεται η δυναμική της υπακοής από τους ασθενείς προς τον πνευματικό τους ιατρό. Μια υπακοή που διαφέρει από την πειθαρχία, γιατί έχει ως βάση τη διαπροσωπική σχέση αγάπης.
Αν το γνώρισμα του πνευματικού πατέρα είναι η αγάπη, κατά τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, που μιμείται το Χριστό που σταυρώθηκε από αγάπη, είναι αντιληπτό πως η δύναμή της διεισδύει  στην ύπαρξη του ανθρώπου που ασθενεί και τη θεραπεύει. Η υπακοή του ανθρώπου γίνεται τότε η δυναμική που ενεργοποιεί μέσα του την αγάπη και την εμπιστοσύνη.
Αλήθεια, δεν είναι τραγικό ότι ο κόσμος υποφέρει από ένα σωρό ψυχασθένειες και ταλαιπωρείται. Το τραγικό βρίσκεται στους λεγόμενους ανθρώπους της Εκκλησίας που πάσχουν και μένουν αθεράπευτοι. Και ακόμα πιο τραγικό είναι να μην αντιλαμβανόμαστε ούτε τις ψυχικές μας ασθένειες ούτε την Εκκλησία ως θεραπευτήριο.
Και όμως!  Έχουμε τόσους αγίους που το παρελθόν τους ήταν γεμάτο από μακροχρόνιες και μεγάλες αρρώστιες που θεραπευτήκαν χάρη στη θέλησής τους να υποταχτούν σε πνευματικό πατέρα, να ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις του, να ζήσουν τη νέα ζωή του Χριστού. Μακάρι ο βίος τους να μας δείχνει το δρόμο και οι πρεσβείες τους να ενισχύουν τις προσπάθειές μας.

http://isagiastriados.com/
Loading...
loading...
Από το Blogger.