ALERT!!!ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ!!!ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ!!!ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ!!![ΒΙΝΤΕΟ]

ALERT!!!ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ!!!ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ!!!ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ!!![ΒΙΝΤΕΟ]


Οι ημέρες της καλοκαιρίας μας, είναι μετρημένες...
..και για την ακρίβεια, είναι άλλες τρεις καθώς, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές/καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά θα επηρεάσει πρώτα τα βορειοδυτικά και στη συνέχεια με βαθμιαίο τρόπο και άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή του Φθινοπώρου (δηλαδή δημιουργία κλειστού κέντρου χαμηλών πιέσεων στην περιοχή μας). Η κακοκαιρία, έρχεται να μας επισκεφθεί την κατάλληλη στιγμή, μετά από ένα 15ήμερο ήπιων και ξηρών συνθηκών στην περιοχή μας, με τα πρώτα προβλήματα ανομβρίας εμφανή στην ύπαιθρο. Είχαν προηγηθεί άστατες καιρικές συνθήκες με βροχές σε διάφορες περιοχές της χώρας μας (αρχικά σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια) κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπου όμως ακολούθησε η είσοδος βορείου ρεύματος και αρκετά ψυχρού για την εποχή καιρού, φέρνοντας τελικά τα "πρωτοβρόχια" και στη νότια νησιωτική χώρα καθώς και η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου μεταξύ 6-7 Οκτωβρίου. Οι διαταραχές αυτές όμως δεν είχαν οργανωμένο χαρακτήρα και κυρίως δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τις απώλειες του υδροφόρου ορίζοντα.

Τόσο η σχετικά υψηλή θερμοκρασία των θαλασσών, τα χαρακτηριστικά της αέριας μάζας (θερμή και υγρή) αλλά και των δυναμικών χαρακτηριστικών του συστήματος, το οποίο θα ενισχυθεί κατά την είσοδό του προς την περιοχή μας, θα καταστήσουν την εν λόγω κακοκαιρία έντονη και δυνάμει επικίνδυνη για περιοχές της χώρας.Επιγραμματικά η εξέλιξη του καιρού:Δευτέρα 23/10/2017Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, αρχικά σε δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας, μετακινούμενες στη συνέχεια προς την κεντρική/ανατολική και αργότερα τη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Τις νεφώσεις αυτές θα διαδεχθεί άστατος καιρός στο Ιόνιο και πολλά τμήματα της δυτικής χώρας, με αναπτύξεις νεφών και εκδήλωση βροχών υπό τη μορφή όμβρων ενώ, μετά το μεσημέρι ανάλογα φαινόμενα αναμένονται και στη Θεσσαλία και αρκετά τμήματα της Μακεδονίας. Τις βραδυνές ώρες, ανάλογα φαινόμενα θα εμφανιστούν και σε περιοχές του Αιγαίου, επηρεάζοντας και την Κρήτη, τμήματα των Κυκλάδων με παροδικούς όμβρους και σύντομες αλλά ισχυρές καταιγίδες καθώς και το κεντρικό, ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα με περισσότερο κλειστό καιρό και κατά τόπους ισχυρές βροχές/καταιγίδες. Ανάλογες συνθήκες θα έχει και η ανατολική Μακεδονία/Θράκη.Η θερμοκρασία θα παραμείνει, για τελευταία ημέρα σε υψηλά επίπεδα σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο φτάνοντας κατά τόπους και τους 28 βαθμούς παρ'όλες τις κατά διαστήματα νεφώσεις. Στους 22-24 βαθμούς οι μέγιστες στη βόρεια χώρα και στα περισσότερα νησιωτικά του Αιγαίου (εξαιρουμένης της βόρειας Κρήτης όπου η μέγιστη αναμένεται ανάλογη της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας), ενώ στα δυτικά τμήματα της επικράτειας οι θερμοκρασίες θα έχουν ήδη υποχωρήσει και δεν θα ξεπερνούν τους 18-20 βαθμούς και τους 22 στα νοτιοδυτικά.Οι άνεμοι ΝΔ, σε βαθμιαία ενίσχυση σε νοτιοδυτικό Αιγαίο, Κυκλάδες, κεντρικά και ανατολικά/βορειοανατολικά τμήματα φτάνοντας το βράδυ και τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφώρ. Δ ή ΔΝΔ το ρεύμα στο Ιόνιο στα 4-5 και στ'ανοιχτά έως και τα 6 μποφώρ, με προοπτική να στραφεί στη συνέχεια σε ΒΔ στα βόρεια τμήματα ενισχυόμενο έως και τα 8 μποφώρ στον κόλπο του Τάραντα.Τρίτη 24/10/2017Βροχές ή καταιγίδες θα σημειωθούν σε όλη την επικράτεια όμως όσον αφορά το ανατολικό Αιγαίο, κατά διαστήματα τις Κυκλάδες και σε κεντρικότερες περιοχές καθώς και σ'ένα μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και ενδεχομένως επίμονα με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων αλλά και ανεμοστρόβιλων/υδροστρόβιλων. Ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες αναμένονται σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπου επίσης υπάρχει η πιθανότητα ανεμοστρόβιλων/υδροστρόβιλων και χαλαζοπτώσεων ενώ, κλειστός και βροχερός θα είναι ο καιρός σε Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία με περισσότερο σταθερής έντασης φαινόμενα (εξαιρουμένης της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας όπου ενδεχομένως θα είναι εντονότερα). Κάπως ασθενέστερα φαινόμενα, ιδίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένονται σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο.

Πάντως, τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Πίνδο έως και τα 1500μ καθώς και στις υψηλότερες κορυφές της Πελοποννήσου.Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται σε ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Στερεά καθώς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (20-22 βαθμοί) και τις χαμηλότερες στην κεντρική Μακεδονία (γύρω στους 16-18 βαθμούς) ενώ, στα ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας δεν θα ξεπεράσει τους 10-12 βαθμούς).Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις έως και τα 5 και πρόσκαιρα 6 μποφώρ σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο, ΝΑ στο βορειοανατολικό Αιγαίο σε παρόμοιες εντάσεις και ασθενείς ΒΔ στο βορειοδυτικό Αιγαίο. ΒΔ ρεύμα στο Ιόνιο, ενισχυμένο φτάνοντας και τα 8 μποφώρ στον κόλπο του Τάραντα και στ'ανοιχτά, αλλά αρκετά ασθενέστερο σε περιοχές κοντά στα Επτάνησα και στη ακτογραμμή της δυτικής χώρας.Τετάρτη 25/10/2017Τα φαινόμενα θ'άρχίσουν να υποχωρούν στη δυτική χώρα αν και δεν αποκλείονται διαστήματα ασθενών βροχών, όμως η κακοκαιρία επιμένει έχοντας αρκετά ισχυρές εντάσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με βροχές, κατά διαστήματα ισχυρές σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ενώ διαστήματα καταιγίδων αναμένονται σε Πελοπόννησο, πρόσκαιρα σε περιοχές της νοτιοανατολικής Στερεάς καθώς και σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και όσον αφορά την Εύβοια, τμήματα της βορειοανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλίας, είναι πιθανό τα φαινόμενα να αποκτήσουν ορογραφικό χαρακτήρα και να είναι έντονα. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως περιοχές στ'ανατολικά των ορεινών όγκων θα δέχονται σημαντικές βροχοπτώσεις επίμονου χαρακτήρα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1600-1800μ) της Θεσσαλίας, και της Μακεδονίας, άνω των 2000μ σε κεντρική και βορειοανατολική Στερεά.Περεταίρω μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά αλλά και στα βόρεια. Σε γενικές γραμμές η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 20-22 βαθμούς στα νότια και δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου αλλά και στη δυτική χώρα και στο νότιο Αιγαίο. Στους 18-20 στην ανατολική ηπειρωτική χώρα καθώς και στις περισσότερες περιοχές του κεντρικού/ανατολικού Αιγαίου και στους 16-18 βαθμούς σε βορειότερα τμήματα της επικράτειας.Οι άνεμοι στρέφονται σε ΒΑ στο βόρειο Αιγαίο και ενισχύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας επεκτεινόμενοι σταδιακά και σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Εξασθένηση του βορειοδυτικού ρεύματος στο Ιόνιο.Πέμπτη 26/10/2017Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, οι πολύ ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο, όπου δεν αποκλείεται να φτάσουν σε αρκετές περιοχές και τα 8 μποφώρ, η περεταίρω μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και στη νότια ηπειρωτική χώρα καθώς και στο νότιο Αιγαίο. Η ένταση των φαινομένων υποχωρεί και θα έχουν αποκλειστικά ορογραφικό χαρακτήρα κυρίως σε ανατολική Στερεά, κεντρικό και νότιο Αιγαίο καθώς και στην Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι συνθήκες θα είναι αρκετά βελτιωμένες.Σημαντική σημείωση:Τα αποτελέσματα των προγνωστικών μοντέλων καιρού, στα οποία βασίζεται και η συγγραφή της παραπάνω πρόγνωσης, χαρακτηρίζονται ακόμη ως αρκετά ασαφή. Έγινε προσπάθεια ώστε το κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφές, αλλά ταυτόχρονα και αξιόπιστο βάσει της προγνωστικής εμπειρίας.

Θ'ακολουθήσουν περεταίρω εκτιμήσεις τα επόμενα 24ωρα καθώς η εξέλιξη θα παρακολουθείται καθημερινά.Επόμενες ημέρεςΜε βοριάδες, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και λίγα πιθανά φαινόμενα σε ανατολικές προσήνεμες περιοχές της χώρας καθώς και στο νότιο Αιγαίο, έως και το Σαββατοκύριακο 28-29/10.

Ενδείξεις για νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.Νίκος Γκίκας,

Γεωγράφος, προγνώστης καιρού.

http://umeteo.com


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
!-- Composite Start -->
Loading...

loading...
Από το Blogger.