ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ!!!ΤΩΡΑ!!!«Στρίμωξαν» τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ!!![ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ]

 

 

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ!!!ΤΩΡΑ!!!«Στρίμωξαν» τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ!!![ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ]

Με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, η σύνοδος προσβλέπει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών προς όφελος της ασφάλειας της περιοχής και των λαών της.
Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Βαλκανικής, πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα «ως σοβαρός παίκτης» αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με την πολιτική που ακολουθεί, δημιουργώντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης σε γειτονικές χώρες.
Όσον αφορά στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό δημιουργεί από μόνο του ένα επίπεδο ασφαλείας. Η σύνοδος δε, έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη ιδιαίτερη στιγμή και για ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:
Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.
Την σύνοδο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και στους λοιπούς προσκεκλημένους. Στην ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστησαν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.
Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου διέλαβε τα ακόλουθα:
– Παρουσίαση της προόδου του προγράμματος “South-East Europe Education and Training Network” με την εξέταση της συμπερίληψης δυνατοτήτων τηλεκπαίδευσης, και την διασύνδεση σε αυτό, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Κέντρων Εκπαίδευσης και Κέντρων Αριστείας.
– Εξέταση της συμμετοχής στις δραστηριότητες που προτάθηκαν από την υποομάδα εργασίας για την εκπαίδευση.
– Συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κατ΄ έτος.
– Πραγματοποίηση ομιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβυ Lamberto Zannier, με θέμα: «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη-Ενεργειακές Οδοί». Η εν λόγω θεματική αποτελεί καινοτομία της φετινής Διαβαλκανικής Συνόδου, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή ενότητας ανάπτυξης θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές, προερχόμενους από διεθνείς οργανισμούς ή τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας. Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών.
Επιπρόσθετα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του καθώς και τους λοιπούς προσκεκλημένους Αξιωματούχους.
Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ κ. Α/ΓΕΕΘΑ
Αξιότιμοι Αρχηγοί των χωρών μελών της Διαβαλκανικής Συνόδου Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Έχοντας ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών χωρών, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η εν λόγω Σύνοδος θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει έναν πυλώνα αμοιβαίας κατανόησης και εποικοδομητικής στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην οποία θα επικεντρωθούμε στην ανταλλαγή απόψεων και οραμάτων σε συγκεκριμένα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτή συγκεκριμένης θεματικής ενότητας.
Στο πλαίσιο αυτό το σημερινό κύριο θέμα ήταν «Η Γεωπολιτική Σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη– Ενεργειακές Οδοί» και θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία, Α.Ε. Πρέσβη Lamberto ZANNIER, που είχε την ευγενή καλοσύνη να δεχθεί την πρόσκληση να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής.
Επιπρόσθετα, είχαμε την τιμή να απευθυνθεί σε εμάς η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συμβάλλει στην ευημερία των λαών μας.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της 10ης Διαβαλκανικής Συνόδου που έγινε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, θέλουμε να τονίσουμε τους στόχους που επιτεύχθηκαν και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
• Βελτίωση της συνεργασίας μας και περαιτέρω προώθηση της
Συνόδου μέσω του καθορισμού κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος,
τα οποία επιτυχώς συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα της Συνόδου.
• Συνέχιση της υλοποίησης μίας κοινής άσκησης καθ’ έτος και αξιοποίηση των εξαχθέντων διδαγμάτων, όπως η άσκηση «Balkan Shield – 2016», η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2016. Για το 2017 θα διεξαχθεί η άσκηση Carpathian Eagle, υπό την αιγίδα του Βουκουρεστίου.
•Υιοθέτηση της αναθεώρησης των Όρων Συμμετοχής για την ιστοσελίδα της Συνόδου, η οποία στην εποχή της τεχνολογίας δύναται να αποτελέσει ένα από τα μέσα προώθησης και αναβάθμισης της Συνόδου.
Για τον επόμενο χρόνο η Συντονιστική Ομάδα και οι Υποομάδες εργασίας έχουν καθήκον να συνεχίσουν το έργο τους, για την επίτευξη των τεθέντων στόχων, σύμφωνα με τους υφιστάμενους Όρους Συμμετοχής και τις συστάσεις των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών της Συνόδου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή τους και συνδρομή τους στην 11ηΔιαβαλκανική Σύνοδο.
Τέλος, αποδεχόμαστε την πρόσκληση του Βελιγραδίου και του Στρατηγού LJUBICA DIKOVIC, ο οποίος θα φιλοξενήσει την 12η Διαβαλκανική Σύνοδο το 2018.

πηγη


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
loading...
Από το Blogger.