Χοντρό «τσεκούρι» 30% στις συντάξεις!!!Ποια επιδόματα και φοροαπαλλαγές καταργούνται από το νέο έτος…

Χοντρό «τσεκούρι» 30% στις συντάξεις!!!Ποια επιδόματα και φοροαπαλλαγές καταργούνται από το νέο έτος…
Η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ και το «ψαλίδι» 100  με 180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (μαζί και το επίδομα θέρμανσης) για το 2018 είναι το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της πολιτικής της «αριστερής» κυβέρνησης  που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017.

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση από τον προυπολογισμό (760 εκατομμύρια για το 2017) .

Η υπουργός με τα «γεμιστά»  διαβεβαίωσε ότι δε θα κοπούν επιδόματα αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγησή τους.

Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ, ενώ άλλα δυο εκατομμύρια καταργούνται από το 2018:

1.       Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

2.       Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προυπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατομμύρια ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.

3.       Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προυπολογισμό 1,750 εκατομμύρια ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.

4.       Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προυπολογισμό 2 εκ. ευρώ.
Επίσης, συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100 με 180 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ψαλίδι» μπαίνει σε:

1.       Φοροαπαλλαγές ναυτικών

2.       Έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους

3.       Επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά και η εξοικονόμηση να κατευθυνθεί στο ΚΕΑ και σε στεγαστική πολιτική)

4.       Φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκ. ευρώ). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».

Κόβουν τις συντάξεις κατά 30%

Στην επίσπευση του κοψίματος της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στοχεύουν οι δανειστές.

Υπό την πίεση των τεχνικών κλιμακίων, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του 30% του συνόλου των κύριων συντάξεων έως τον Μάρτιο του 2017. Οι δανειστές, έχοντας μονίμως το βλέμμα στην προσωπική διαφορά με σκοπό να επεκταθούν οι μειώσεις και στους νυν συνταξιούχους, ζητούν να μηδενιστεί άμεσα αντί του 2018. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα εμφανίσει διαφορές 25%-30% στις κύριες συντάξεις. Σημαντικότερες θα είναι οι διαφορές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ μικρότερες στο Δημόσιο.

Οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη έχει ξεφύγει κατά 400 εκατ. ευρώ στο πεδίο των κύριων συντά­ξεων.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

loading...
Από το Blogger.