ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!!!ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,3 Ρίχτερ!!!ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ!!!ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΟΛΟΙ!!!ΟΙ κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα καθώς η γη ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ τρέμει!!! [ΒΙΝΤΕΟ]ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!!!ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,3 Ρίχτερ!!!ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ!!!ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΟΛΟΙ!!!ΟΙ
κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα καθώς η γη ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ τρέμει!!![ΒΙΝΤΕΟ]Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου κοντά στα Ιωάννινα.

Ο σεισμός σημειώθηκε 17 χιλιομέτρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή και καταγράφεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Οι κάτοικοι στα χωριά βγήκαν στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτήρια. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:14 και το επίκεντρο ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Μετά το σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών αντίστοιχα. Με βάση το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κέρκυρα. Στις 3:20 ένας ισχυρός μετασεισμός, ο ισχυρότερος των τελευταίων ωρών ήταν 4,5 Ρίχτερ.

Ζημιές στο οδικό δίκτυο από το σεισμό

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε στις 23:14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.

Ο σεισμολόγοι δεν αναφέρουν τα 5,3 Ρίχτερ ως κύριο σεισμό, τονίζουν ωστόσο πως φαίνεται πως πρόκειται για έναν φυσιολογικό για την περιοχή σεισμό, με φυσιολογικούς μετασεισμούς, υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες ημέρες ή και μήνα οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

Πρέπει ωστόσο να περιμένουμε κάποιες ώρες για να δούμε αν όντως τα 5,3 Ρίχτερ βάση μετασεισμών είναι ο κύριος σεισμός. Αυτό βάση των πρώτων τους λεγομένων.

Τώρα, αρκετές είναι οι αναφορές σε twitter και facebook στο Greek-Weather.Org, πως κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα καθώς η γη τρέμει συνεχώς και φοβούνται να κοιμηθούν εντός των σπιτιών τους. Μάλιστα σε κάποια χωριά του νομού Ιωαννίνων, σπίτια είχαν μόνο ρωγμές επιφανειακές.

Γενικότερα δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας, με το φαινόμενο να παρακολουθείται μιας και βρίσκετε σε πλήρη εξέλιξη. Το ρήγμα φαίνεται να είναι μικρό και να σπάει προς τα πιο δυτικά τμήματα γι' αυτό και οι σεισμοί γίνονται αρκετά αισθητοί και στην Κέρκυρα, δεν είναι ικανό όμως το ρήγμα αυτό να δώσει κάποιον πιο μεγάλο σεισμό, παρά μόνο πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα όπως τις τελευταίες ώρες.

Το NewsIt επικοινώνησε με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη για μια πρώτη εκτίμηση:

“Το καλό είναι ότι έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πάντως πρέπει να το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Δεν είναι και τόσο μεγάλος σεισμός, δεν είναι σοβαρός. Εγώ έχω εκφράσει μια άποψη εδώ και πολύ καιρό ότι στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ενέργεια να βγει γι αυτό ας έχουμε το νου μας.”


loading...

Από το Blogger.