Ο Μοσκοβισί βλέπει πιθανό κίνδυνο για Grexit και συνιστά ψυχραιμία

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση προτού υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βλέπει ακόμα και κίνδυνο Grexit.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης το απόγευμα της Τρίτης, προανήγγειλε ότι θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση τα νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό πριν από τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Ο Μοσκοβισί απάντησε συστήνοντας σε όλες τις πλευρές ψυχραιμία.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί να νομοθετήσει δίχως να περιμένει την άποψη των δανειστών. Τι σκέφτεστε;», ρωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Η Κομισιόν θέλει να μεσολαβήσει. Πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο στόχος για να επιτευχθεί αυτό ως τα τέλη Απριλίου φαίνεται εφικτός, με λίγη καλή θέληση και δουλειά. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του περσινού τραγικού σεναρίου και να μιλάμε για Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα τo κάνουμε», απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Σε ερώτηση για το αν είναι εποικοδομητική η στάση του ΔΝΤ, που απαιτεί επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ. Είναι όρος της συμφωνίας του Αυγούστου. Αρνούμαι να σκεφτώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικά παιχνίδια ή τακτικής. Οι Θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν επί μίας αντικειμενικής βάσης», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών Θεσμών, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει προσέγγιση μόλις έχουν στη διάθεσή τους τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα. «Εχουμε κοινό στόχο την ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Ομως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον θα συζητηθεί τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και το θέμα του ελληνικού χρέους. «Τα δύο ζητήματα συνδέονται. Οσες περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιο σκληρές γίνονται, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη ελάφρυνσης χρέους».
Το ερώτημα, συνέχισε ο Μοσκοβισί, είναι αν «μπορούμε και πρέπει» να επιβάλουμε στην Ελλάδα σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, όπως οι μειώσεις των συντάξεων. «Η αίσθηση της Κομισιόν είναι ότι φτάνεις σε ένα σημείο οικονομικής βιωσιμότητας- δεν απέχουμε από αυτό- αλλά επίσης να σεβαστείς ένα συγκεκριμένο επίπεδο κοινωνικής βιωσιμότητας. Δεν θα απαιτήσουμε επιπλέον μέτρα, που θα υπονομεύσουν την οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδας, πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού», τόνισε.


Πηγή
Από το Blogger.