ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η κλιματική αλλαγή, προάγγελος μεγάλων συμφορών για τη γη!!!Έρχεται λειψυδρία!!!Οι αδύναμοι θεσμοί θα δοκιμαστούν σκληρά!!!ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ!!!Οι ένοπλες συγκρούσεις ίσως να μην είναι το πιο άμεσο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, επισημαίνει το IPCC!!!ΙΔΩΜΕΝ!!!Η κλιματική αλλαγή, προάγγελος μεγάλων συμφορών για τη γη!!!Έρχεται λειψυδρία!!!Οι αδύναμοι θεσμοί θα δοκιμαστούν σκληρά!!!ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ!!!Οι ένοπλες συγκρούσεις ίσως να μην είναι το πιο άμεσο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, επισημαίνει το IPCC!!!ΙΔΩΜΕΝ!!!
Το διοξίδιο του άνθρακα δεν θα επιφέρει κλονισμό στο κλίμα, αλλά θα προκαλέσει παγκόσμια… αστάθεια
Μία μη ελεγχόμενη κλιματική αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ξηρασίες, μεγάλες θύελλες, καταστροφικά θερμικά κύματα, αναποτελεσματικές σοδειές και πλημμύρες στα παράλια. Όλα αυτά θα προκαλούσαν εκτεταμένους θανάτους, εξαθλίωση και διαφθορά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι οι τελευταίες από τις 200 χώρες που μετείχαν στο Παρίσι στην πιο σημαντική ίσως Σύνοδο (Διάσκεψη) για το κλίμα που οργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν τα όσα υιοθετήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Επίσημα είναι γνωστή ως 21st Conference of the Parties (COP-21) of the United Nations Framework Convention on Climate Change (είναι η Συνθήκη του 1992 που καθόρισε το φαινόμενο που απειλεί την υγεία και την ανθρώπινη επιβίωση στον πλανήτη μας). Η Διάσκεψη του Παρισιού επικεντρώθηκε στην υιοθέτηση μέτρων που θα περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση σε λιγότερο καταστροφικά επίπεδα.

Οι επιπτώσεις

Αν αυτοί που πήραν μέρος δεν καταφέρουν να προχωρήσουν πλήρως στην εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα πριν από περίπου ένα χρόνο, τότε οι θερμοκρασίες παγκοσμίως στις ερχόμενες δεκαετίες αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου, που είναι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο το οποίο οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αντέξει η Γη χωρίς να υποστεί μη αναστρέψιμους κλιματικούς κλονισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται αύξηση των θερμοκρασιών και σημαντική αύξηση του επιπέδου των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποτυχία στον περιορισμό των εκπομπών διοξιδίου του άνθρακα θα έχει άλλη μια συνέπεια, που αυτήν τη στιγμή όλοι προτιμούν να μην την αναφέρουν ευρέως. Θα προκληθούν παγκόσμια αστάθεια, ανασφάλεια και πόλεμοι. Η COP-21 ήταν όχι μόνο μια διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, αλλά και μια διάσκεψη για την ειρήνη - ίσως η σημαντικότερη αυτού του είδους στην ιστορία.

Οι προβλέψεις του 2014

Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας, σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στο πόρισμα του 2014 του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά αυτό το πόρισμα, προσήλκυσε την προσοχή πολλών ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, και καλύφθηκε δημοσιογραφικά από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, καθώς προέβλεπε ότι μια μη ελεγχόμενη κλιματική αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ξηρασίες, μεγάλες θύελλες, καταστροφικά θερμικά κύματα, αναποτελεσματικές σοδειές και πλημμύρες στα παράλια.

Όλα αυτά θα προκαλούσαν εκτεταμένους θανάτους, εξαθλίωση και διαφθορά. Πρόσφατα γεγονότα, όπως είναι η πρωτοφανής ξηρασία στην Καλιφόρνια και η υπερβολική για την εποχή ζέστη στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν προκαλέσει την προσοχή των επιστημόνων. Το πόρισμα IPCC προέβλεπε ότι το κύμα ζέστης παγκοσμίως θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνική και την πολιτική ζωή του πλανήτη, όπως οικονομική δυσπραγία, κρατική κατάρρευση, πολιτική αστάθεια, μαζικά κύματα μετανάστευσης και αργά ή γρήγορα πολέμους για την κατοχή των φυσικών πηγών ενέργειας.

Δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή

Αυτές οι προβλέψεις δεν είχαν τύχει μεγάλης προσοχής, παρόλο που η πιθανότητα να συμβούν ήταν μεγάλη, μια και τα φυσικά συστήματα είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Οι οικονομίες θα υποφέρουν, όταν βασικά προϊόντα, όπως οι σοδειές, τα λαχανικά, τα ψάρια ή τα ζώα αρχίσουν να λιγοστεύουν, να καταστρέφονται ή να αποτυγχάνουν. Οι κοινωνίες θα αρχίσουν να αναστενάζουν κάτω από την οικονομική παρακμή και τη μαζική μετανάστευση.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ίσως να μην είναι το πιο άμεσο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, επισημαίνει το IPCC. Αλλά αν συνδυάσει κανείς τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με την ήδη υπάρχουσα φτώχια, πείνα, θρησκευτικές και εθνικές αντιπαλότητες, τότε μπορεί να είναι σίγουρος για σκληρές ένοπλες συρράξεις με στόχο την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, γη και άλλα που είναι απαραίτητα στη ζωή του ανθρώπου.

Οι συγκρούσεις

Αυτές οι συγκρούσεις δεν θα έρθουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ήδη υπάρχουν πολλά σημεία προστριβών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια μικρή σπίθα χρειάζεται από προκλητικές ενέργειες και δημαγωγούς πολιτικούς για να προκληθεί μεγάλο κακό. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται, είναι η σημερινή βία στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Οι συγκρούσεις σε μεγάλο βαθμό αφορούν στην είσοδο στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ και την εμπρηστική ρητορική των ηγετών των δύο πλευρών. Αν προσθέσει κανείς την οικονομική δυσπραγία και την εμπόδιση πρόσβασης σε φυσικές πηγές, τότε έχει μπροστά του μια καλή αφορμή για πόλεμο.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχει μεγάλη ανισότητα στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, για παράδειγμα, έχουν ήδη τεράστιες θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές. Παράλληλα έχουν μεγάλες διαφορές σε ό,τι σχετίζεται με την πρόσβασή τους σε γη και νερό. Αν προσθέσει κανείς και την κλιματική αλλαγή μπορεί πολύ εύκολα να περιμένει ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη στην περιοχή.

Θα καταστραφούν πολλά φυσικά συστήματα

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστρέψει πολλά φυσικά συστήματα, που συχνά βρίσκονται σε ένταση και στα οποία οι άνθρωποι βασίζονται για να επιβιώσουν. Η Σαχάρα κάποτε άντεχε τη νομαδική ζωή. Τώρα είναι αδύνατο να φιλοξενήσει ανθρώπους. Παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθούν στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ποτάμια που παρείχαν νερό ολόκληρο τον χρόνο, θα ρέουν μονάχα σποραδικά ή θα στερέψουν ολοκληρωτικά, οδηγώντας σε απελπισία τους πληθυσμούς.

Οι αδύναμοι θεσμοί θα δοκιμαστούν σκληρά

Η ανασφάλεια είναι άλλος ένας παράγοντας αστάθειας. Αδύναμοι θεσμοί θα δοκιμασθούν σκληρά, και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η πλήρης κατάρρευση αυτής της χώρας, που προκάλεσε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που είδε η ανθρωπότητα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 2006 ώς το 2010 η Συρία γνώρισε μια φοβερή ξηρασία, στην οποία τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα το 60% της χώρας να μεταβληθεί σε έρημο.

Απελπισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν προς τις μεγάλες πόλεις της Συρίας προσπαθώντας να βρουν μια δουλειά, αλλά αντιμετωπίσθηκαν σχεδόν με εχθρότητα από τις αστικές ελίτ της χώρας τους. Όπως λένε αναλυτές, αν το αυταρχικό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ανταποκριθεί με προγράμματα έκτακτης ανάγκης για δουλειές και εύρεση κατοικίας για τους εκτοπισμένους, ίσως ο εμφύλιος πόλεμος να είχε αποφευχθεί. Ο Σύρος πρόεδρος όμως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που λυμαίνονταν τη χώρα λες και ήταν ιδιοκτησία τους, έκοψαν τα τρόφιμα και τα καύσιμα και πρόσθεσαν και άλλη μιζέρια στους πρόσφυγες, που στο τέλος εξεγέρθηκαν.

Το Σαχέλ της Αφρικής και το Μάλι

Περίπου η ίδια εικόνα αφορά στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, στο νότιο τμήμα της Σαχάρας. Εκεί συνδυάστηκαν η σοβαρή ξηρασία με τη μείωση του πληθυσμού και την κυβερνητική αδιαφορία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει βία. Η περιοχή έχει βρεθεί αντιμέτωπη πολλές φορές στο παρελθόν με τέτοιες καταστάσεις, αλλά τώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί. Απαιτούνται επείγοντα μέτρα.

Στο Μάλι, μια από τις χώρες της περιοχής που υποφέρουν, οι νομάδες Τουαρέκ έχουν πληγεί σοβαρά, καθώς οι θαμνώδεις περιοχές στις οποίες βασίζονταν για να θρέψουν τα ζώα τους έχουν μετατραπεί σε ερήμους. Οι Τουαρέκ, μουσουλμάνοι που μιλούν Βερβέρικα, αντιμετωπίζουν από πολλά χρόνια την εχθρότητα της κεντρικής κυβέρνησης του Μπαμάκο, που κάποτε ήταν υποχείριο της Γαλλίας, ενώ τώρα ελέγχεται από μαύρους Χριστιανούς.

Τον Ιανουάριο του 2012 οι Τουαρέκ εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν σχεδόν το μισό Μάλι, πριν εκδιωχθούν πίσω στη Σαχάρα από τους Γάλλους, που είχαν λογιστική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά που συμβαίνουν στο Μάλι και τη Συρία είναι μια προειδοποίηση γι' αυτά που θα έρθουν αργότερα στον αιώνα μας και σε μεγαλύτερη μάλιστα κλίμακα από τους απελπισμένους λαούς σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ο αριθμός των αποτυχημένων χωρών (failed states) αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά, οδηγώντας σε βία και ανοικτούς πολέμους για την καλλιεργήσιμη γη, τα τρόφιμα και τα νερά των ποταμών. Μπορεί να φανταστεί κανείς καταστάσεις σαν αυτές που υπάρχουν στις Υεμένη, Συρία και Λιβύη σε δεκάδες άλλες χώρες; Αυτό προβλέπεται ότι θα συμβεί.

Έρχεται λειψυδρία

Οι περισσότεροι από τους πολέμους θα έχουν σχέση με το νερό. Τροπικές και υποτροπικές περιοχές θα δοκιμασθούν σκληρά από τη λειψυδρία λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί στην Ελλάδα γελούσαν όταν ο γράφων υποστήριζε ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα γίνει για το νερό και όχι για το πετρέλαιο.

Ο κίνδυνος πολέμου για το νερό θα αυξηθεί σε περιοχές όπως η Τουρκία και η Συρία, που διασχίζονται από ποτάμια σαν τον Ευφράτη. Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη φράγματα προκαλώντας τον τρόμο και την ανησυχία τόσο στους Σύρους όσο και στους Ιρακινούς. Το Ιράκ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διασχίζεται από δύο ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, γι' αυτό και η περιοχή αποκαλείτο παλιά Μεσοποταμία. Άλλοι ποταμοί που τα νερά τους τα μοιράζονται περισσότερες από μία χώρες είναι ο Νείλος, ο Ιορδάνης και ο Μεκόνγκ.

Ο ποταμός Βραχμαπούτρας αρχίζει από την Κίνα (γνωστός ως Yarlung Tsangpo), διασχίζει την Ινδία και το Μπανγκλαντές και χύνεται στον Ινδικό Ωκεανό. Η Κίνα δημιούργησε ήδη ένα φράγμα στον ποταμό και σχεδιάζει και άλλο ένα, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει η Ινδία, που χρειάζεται τα νερά του Βραχμαπούτρα για τις καλλιέργειές της. Οι Κινέζοι λένε ότι δεν βιάζονται για το δεύτερο φράγμα, αλλά ποιος τους πιστεύει;

Πρέπει να γίνουν πολλά

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε οι ενεχόμενες χώρες να μη φτάσουν σε μια σύρραξη. Η Σύνοδος στο Παρίσι έδωσε μια καλή ευκαιρία για κάποια επίσημη συνεννόηση πριν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα. Η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ και της Κίνας είναι μια καλή ένδειξη ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνάει και να αντιλαμβάνεται το μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξεχνά κανείς πως η Κίνα και η Ινδία είναι δύο χώρες με πυρηνικά οπλοστάσια.

Η απόφαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συνεργαστούν στενά ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία είναι ακόμα μια απόδειξη της επιθυμίας να βρεθούν πολιτικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα και να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Η προσπάθεια επίσης να μειωθούν παγκοσμίως οι κλιματικές θερμοκρασίες σημαίνει πως θα χυθεί λιγότερο αίμα σε πολέμους που προκλήθηκαν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


πηγή
Από το Blogger.