ΕΚΤΑΚΤΟ!!! ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ!!! «ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΠΟ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!!!

ΕΚΤΑΚΤΟ!!! ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ!!!  «ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΠΟ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!!!

Απάντηση αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις χθεσινές αναφορές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει στις 3.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Σκάι. «Σήμερα έχει ΚΥΣΕΑ και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από τον Πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει όλο τον δυτικό κόσμο, σε κάποιες αιφνίδιες εκρήξεις αναθερωρητισμού και στη συνέχεια σε κάποιες αναδιπλώσεις». Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι χθεσινές αναφορές Ερντογάν «είναι εσωτερικής κατανάλωσης» καθώς έγιναν σε σύσκεψη περιφερειακών διοικητών και θα πρέπει να διαβάζονται «υπό το πρίσμα του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία» και της «σύγκρουσης του Κεμαλικού κοσμικού κράτους με το όραμα του Ερντογάν για μια Ισλαμική Δημοκρατία». Εκ των πραγμάτων όμως επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν οι δηλώσεις Ερντογάν συνοδεύονται από την πάγια «επιθετική» πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο (έκδοση Νόταμ) ενώ συνεχίζεται και η εκδηλωμένη πρόθεση της γειτονική χώρας να σταματήσει η ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο.  Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να απαντήσει σήμερα και στη χθεσινή αναφορά του επιτρόπου διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν στα Ελληνοαλβανικά θέτοντας επί της ουσίας θέμα «τσαμουριάς».
ERDOGAN
Αντιδράσεις και στην Τουρκία
Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Ερντογάν και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτήρισε «Απαράδεκτη» τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθίσει σε κείνο το τραπέζι (διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα διακοπής της Νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council), η Τουρκία κατέθεσε επισήμως αίτημα διακοπής της επιχείρησης στο Αιγαίο, με βασικό επιχείρημα τη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών. Στο τουρκικό αίτημα απάντησαν αρνητικά όλα τα κράτη – μέλη καθώς είναι εκδηλωμένη η πρόθεση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να συνεχιστεί η επιχείρηση στο Αιγαίο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν χθες οι τουρκικές αρχές (Α4233/16 και Α 4232/16) επιχειρούν ουσιαστικά να γκριζάρουν το Αιγαίο, επικαλούμενες την …Συνθήκη της Λωζάννης!
Οι νέες τουρκικές αμφισβητήσεις
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947. Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης. Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους .Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.
thumb_640
Προηγούμενη ενημέρωση:
Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι για να αποφασιστεί η ελληνική αντίδραση στις απαράδεκτες,πολεμοκάπηλες δηλώσεις Ερντογαν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αλλαγή συνόρων.
Συμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου στις 3.30 μμ θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Η συνεδρίαση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πόλεμο σε Αιγαίο και Θράκη» προβλέπει ο γνωστός Τούρκος διεθνολόγος και αναλυτής Μπασκίν Οράν με άριστες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν με τις οποίες επέκρινε το περιεχόμενο της συνθήκης της Λοζάνης με την οποία έληξε το 1923 η εντεκαετία βαλκανικών και ελληνοτουρκικών πολέμων.
Εληξε με την Τουρκία να παραδέχεται οριστικά την ελληνικό κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου και Τενέδου (και πλην Δωδεκανήσων που ήταν στην κυριαρχία της Ιταλίας), αλλά και στην Δυτική Θράκη, με την Ελλάδα να παραχωρεί την Ανατολική Θράκη και την Σμύρνη και της ευρύτερη περιοχή της που είχε αναλάβει τον έλεγχό τους το 1919 με την συνθήγκη των Σεβρών.
Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάνης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες. Tα νησιά χάθηκαν από 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία.
Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάνη».
Ο Τούρκος επιτίθεται στον Ρ.Τ.Ερντογάν «στην πρώτη φάση έχουμε προκλήσεις. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. στην συνέχεια έχουμε πόλεμο. Ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα επιλέξει τον πόλεμο».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «Αυτό δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Κουρδιστάν που επίσης περιλαμβανόταν στην συνθήκη της Λωζάνης. Τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ, ενδιαφερόμενος περισσότερο για τον εθνοτική καθαρότητα της χώρας, παρά για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, που έτσι ή αλλιώς δεν είχαν τότε τόσο στρατηγική σημασία όσο σήμερα».

Από το Blogger.