Ραγδαίες εξελίξεις στα capital controls:Από πότε αναλήψεις άνω των 420 ευρώ!!!


Ραγδαίες εξελίξεις στα capital controls:Από πότε αναλήψεις άνω των 420 ευρώ!!!


Ποιες αλλαγές στα capital controls θα επιτρέπουν αναλήψεις άνω των 420 ευρώ;
Δραστικές αλλαγές θα έχουμε στα capital controls αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των Βρυξελλών να τίθεται εκτός κεφαλαιακών περιορισμών το «νέο» χρήμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνουν στην Ελλάδα να θεσπίσει «σαφή διαχωρισμό μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων capital controls στην Κύπρο, στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός capital controls οποιαδή
οτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων ενώ θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις, τερματίζοντας πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξουν κεφαλαιακά εμβάσματα από το εξωτερικό και πιστωθούμ στην Ελλάδα, αυτά μπορούν είτε να επανεξαχθούν, είτε να γίνουν αναλήψεις σε ποσοστό έως 10%.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -μιλώντας στην εφημερίδα RealNews- επισημαίνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου», επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος.

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».
Από το Blogger.