Η Τουρκία απειλεί να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα!!!

Η Τουρκία απειλεί να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα!!!

 
«Παίζει» μέσα στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς έχει δεσμεύσει για σήμερα και αύριο περιοχές μεταξύ Χίου-Λέσβου-Σκύρου-Ψαρών για να κάνει άσκηση! 
Η Τουρκία απειλεί να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα καθώς σήμερα Μεγάλη Τετάρτη και αύριο Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιεί άσκηση έρευνας και διάσωσης έχοντας με ΝΟΤΑΜ δηλώσει επίσημα και
επανειλημμένα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Με τον τρόπο αυτό καταλύει το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών για τη μη διεξαγωγή ασκήσεων εν μέσω καλοκαιριού, θρησκευτικών εορτών και επίσημων αργιών προς αποφυγήν της έντασης στο Αιγαίο.

Αντ” αυτού μάλιστα χθες επιχείρησε μία πρόβα “θερμού επεισοδίου” a la Ίμια με αφορμή την προσάραξη του εμπορικού πλοίου NOVA CURA (σημαίας Ολλανδίας) ένα μόλις μίλι από τις ακτές της Λέσβου, καθώς έσπευσε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει την Τουρκία πώς οφείλει να σεβαστεί τα όρια του εναερίου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων και να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους, κατά την πτήση τους δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης σύμφωνα με το AIP Greece.

Επίσης στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για Έρευνα και Διάσωση.

Είναι δεδομένο όμως πώς οι Τούρκοι δεν πρόκειται να το πράξουν. Και πέραν των πάγιων αξιώσεων υπάρχει και ένα ακόμη πρόσθετος λόγος που ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ. 
Η Άγκυρα, θέλει να εκμεταλλευτεί την παρουσία της Συμμαχίας προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
 crashonline.gr
Από το Blogger.