ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΟΚ!!Νεφελίμ στο φεστιβάλ Ogoh-Ogoh του Μπαλί!!![ΦΩΤΟ]

Νεφελίμ στο φεστιβάλ Ogoh-Ogoh του Μπαλί!!!ΦΩΤΟ]

Τα γλυπτά (δαίμονες) των μαγισσών Jeluluk απαγωγή ενός μωρού (Jeluluk είναι υπεύθυνη για τους θανάτους παιδιών σύμφωνα με την παλιά λαϊκή παράδοση), στο Κεντρικό Μπαλί. Η Πρωτοχρονιά στο Μπαλί ονομάζεται Nyepi ( γιορτάζεται αυτό τον καιρό,, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο). Είναι μια σιωπηλή ημέρα διαλογισμού και πνευματικής κάθαρσης.

Μια μέρα πριν,αρχίζουν οι εξορκιστικές τελετές - (οι εξορκισμοί στον Μπαλί ονομάζονται Caru ή Tawur Agung)- και πραγματοποιούνται από έναν ιερέα, για τον καθαρισμό και την ισορροπία των πολικών δυνάμεις του σύμπαντος. Αργότερα μετά το ηλιοβασίλεμα πηγαίνουν όλοι οι κάτοικοι ,σε ένα δημοφιλές, Carneval- πομπή των Ogoh-Ogoh, με τα kali Bhuta (δαίμονες, κακά πνεύματα). Στο τέλος της πομπής καίνε τα γλυπτά, έτσι ώστε όλα τα κακά πνεύματα να εγκαταλείψουν το χωριό και το νησί.

Δυνατή, ρυθμική μουσική και ειδικές παραστάσεις αποτελούν μέρος της πομπής που ονομάζεται Ngerupuk. Οι οδικές διαβάσεις είναι σημαντικά σημεία εξορκισμού και ειδικές χορευτικές παραστάσεις για τα ogoh-ogoh , δεδομένου ότι οι δαίμονες συχνά ήθελαν στέκονται στους δρόμους. Την επόμενη ημέρα Nyepi, υπάρχει 24 ώρες σιωπή, κανένα όχημα, και κανένας άνθρωπος στους δρόμους. Δεν υπάρχει φως ή φωτιά, καμία εργασία. Όλα τα κακά πνεύματα θα πρέπει να σκεφτούν, ότι το νησί έχει εγκαταλειφθεί και να φύγουν. Η ημέρα του καινούριου χρόνου Nyepi είναι μια ημέρα συμφιλίωσης.Το νέο έτος ξεκινά εξαγνισμένο.

Η κουλτούρα Σοκ

Ο Steve Cabler κάτοικος του χωριού λέει : Αυτό είναι ένα 10-ποδο ψηλό άγαλμα δαίμονα (ogoh ogoh) χύτευσης, καθώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή του στην παρέλαση Nyepi του Μπαλί Η παρέλαση Balinese Hari Nyepi στο χωριό Pecatu κοντά στο Kuta Beach του Μπαλί, στην Ινδονησία,είναι μια αναπαράσταση των μυθικών δαιμόνων που αποτελούν μέρος της κουλτούρας Balinese Hindu. Αλλά και για εμάς εδώ που ζούμε απο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, είναι μια εντελώς κουλτούρα σόκ.
prisonplanet.gr
Από το Blogger.