ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!!!ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ!Η Ευρώπη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να δράσει έγκαιρα ανάβοντας το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων!!!!

Συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέο κύκλο αίματος στα Βαλκάνια διαμορφώνονται από την αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο της 
 
 
στο μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Η απόφαση Αλβανίας και Βουλγαρίας για κλείσιμο των συνόρων, ακολουθώντας τα Σκόπια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη τουρκική κίνηση στη βαλκανική σκακιέρα με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΝΑΤΟ.


Η Άγκυρα πλέον ανοίγει όλο ένα και ισχυρότερα φύλλα διεκδικώντας κατ’ ουσίαν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία, από το οποίο όμως την έχουν αποκλείσει ΗΠΑ και Ρωσία. Ασκώντας όμως ασίμετρες πιέσεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και εκμεταλλευόμενη την την χαοτική προσέγγιση της ΕΕ στο προσφυγικό οι κκ. Ερντογάν και Νταβούτογλου επιχειρούν να «ενοχλήσουν τόσο όσο» τον αμερικανικό παράγοντα με απώτερο στόχο την ανατροπή των σχεδίων σχηματισμού κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία το οποίο θα προσαρτηθεί με αυτό του Βόρειο Ιράκ. Αντ΄αυτού και η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που πρακτικά σηματοδοτεί την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Η αδυναμία λήψης αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής δίνει χώρο σε χώρες παρείες να παρεισφρήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή διεκδικώντας επι δικαίων και αδίκων, τα εθνικά τους συμφέροντα. Η ελληνική κυβέρνηση αν και προσπαθεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με τις χώρες της βορειας Ευρώπης, οι οποίες ελέγχουν το κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, εμφανίζεται εν τούτοις σε ιδιαίτερα αδύναμη και προβληματική θέση στη γειτονιά της.

Η έλλειψη συν9λικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού, η απουσία πολιτικής βούλησης από τις Βρυξέλλες, και τις ηγεμονικές χώρες της ΕΕ, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την ιδεολογική ολιγωρία και την ιδεολογική αποσυγκρότηση της κυβέρνησης περιορίζουν δραστικά το ρόλο, αδυνατίζουν τη θέση και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για το προσφυγικό. Η Ευρώπη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να δράσει έγκαιρα ανάβοντας το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια είναι πλέον προφανές ότι ευθυγραμμίζονται με την τουρκική διαπραγματευτική στρατηγική, ενώ και η προσέγγιση των χωρών του Βίσεγκραντ, διευκολύνει –αν δεν υποστηρίζει και αυτή- την ανάδειξη της Τουρκίας σε κεντρικό παίχτη στην σκακιέρα των Βαλκανίων για πρώτη φορά μετά από δυο αιώνες.

Το σκηνικό που δημιουργείται είναι πλέον δύσκολα ανατρέψιμο αλλά και ιδιαιτέρως εκρηκτικό, καθώς στην μαστιζόμενη από κρίση Ελλάδα των 11 εκατ. κατοίκων προστίθενται δυναμικά περί τους 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εγκλωβίζονται από την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού.
Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσει στα σύνορα η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο... Ιταλοί καραμπινιέροι. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Εν τω μεταξύ Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 3.037 πρόσφυγες που έχουν ξεμείνει στις χώρες τους μετά το κλείσιμο των συνόρων, καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Η Frontex ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έφτασαν στη χώρα μας 484.000 πρόσφυγες. Το 46% των εισερχόμενων στα νησιά δήλωναν Σύροι και το 28% αφγανικής καταγωγής.

Συγκλονισμένη δήλωνε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, που επισκέφτηκε και τις δύο πλευρές των συνόρων. Εξεπλάγην όταν την πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από την πλευρά του κράτους στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά τη διαχείριση έχουν οι ΜΚΟ. «Ποιος διοικεί; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις;» φέρεται πως ρώτησε.

Στον Πειραιά έγινε επιχείρηση αποσυμφόρησης, αν και οι πρόσφυγες παρέμεναν διστακτικοί και ενώ δέκα λεωφορεία υπήρχαν διαθέσιμα για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας σε Τρίκαλα και Λάρισα, εκείνοι δεν πείθονταν να επιβιβαστούν.πηγη

sofokleousin.gr
Από το Blogger.