Ήρθε η ώρα να «απογειωθεί» η ανασκαφή στην Αμφίπολη!!!Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!!! ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!!!ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣ και ακολουθούν και άλλοι!!!Ως πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις του Τύμβου Καστά!!!


Ήρθε η ώρα να «απογειωθεί» η ανασκαφή στην Αμφίπολη!!!Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!!! ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ!!!ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣ και ακολουθούν και άλλοι!!!Ως πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις του Τύμβου Καστά!!!
Ως πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη;

Από το Αύγουστο του 2014 που ξεκίνησε να παίρνει δημοσιότητα η ανασκαφή του ταφικού μνημείο στον Τύμβο Καστά, ξετυλίχτηκε μια αλληλουχία γεγονότων που για πολύ μεγάλο διάστημα κυριάρχησαν σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, εγχώρια και διεθνή.


Για πρώτη φορά η Αμφίπολη, ένα αγεωγράφητο σημείο της Μακεδονίας και μαζί και το Παγγαίο,- για πάρα πολύ κόσμο – , αποκτούσε υπόσταση. Πλέον υπήρχαν εικόνες, γεγονότα και πρόσωπα που έγραψαν σημαντικές σελίδες της ιστορίας, που όλα αυτά λειτούργησαν με τρόπο που ανέδειξαν την Αμφίπολης σε κομβικό σημείο, της αρχαιολογίας, της ιστορίας αλλά και της επικοινωνίας.

Η επικοινωνιακή διαχείριση από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, οδήγησε σε μια επικοινωνιακή έκρηξη που έκανε πολλούς να ξενυχτίσουν κυριολεκτικά με τον Τύμβο Καστά, να ξεσκονίσουν βιβλία ιστορίας και νοερά να ακολουθήσουν τα βήματα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλων των άλλων μεγάλων στρατηγών που τον ακολούθησαν μέχρι τα βάθη της Ασίας.

Οι αποκαλύψεις που έρχονταν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη, μοίραζαν συγκινήσεις, αίσθημα ανάτασης και δημιούργησαν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Ένα μνημείο ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους ήρθε στο προσκήνιο με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο να μας αλλάξει την καθημερινότητα.

Πρόσωπα παλιά και νέα τα είδαμε να πρωταγωνιστούν, η τότε γεν. γραμ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα και φυσικά η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη που άνοιξε την ανασκαφή!

Κάθε ανακοίνωση της ανασκαφικής ομάδας ήταν το «νεαρό ύδωρ» που αναζητούσαν οι «διψασμένοι» ανά το πανελλήνιο αλλά και το παγκόσμιο στερέωμα. ‘Ένα εντυπωσιακό μνημείο με τις πλούσιες εικόνες που μας πρόσφερε, ήρθε να μας πάρει τα μυαλά!!! Παράλληλα η μεγάλη αγωνία όλων ήταν φυσικά για ποιόν και για ποιο σκοπό οικοδομήθηκε αυτό το λαμπρό μνημείο; Μαζί με αυτό το ζήτημα όμως ανέκυψε και ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερα σημαντικό, η χρονολόγηση του οικοδομήματος καθώς ο προσδιορισμός του χρονικού φάσματος του, από την ανέγερση μέχρι την κατάχωση αποσαφηνίζει και την ταυτότητά του.

Σε αυτό το θέμα υπήρξε μια μεγάλη πολεμική από συγκεκριμένη ομάδα αρχαιολόγων που το ήθελε ρωμαϊκό. Το ζητούμενο πλέον από την ανασκαφική ομάδα είναι στο αρχαιολογικό συνέδριο της Παρασκευής στο ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη να παρουσιαστούν εκείνα τα επιστημονικά στοιχεία που θα δώσουν μια όσο το δυνατόν ξεκάθαρη απάντηση. Δεν είναι εύκολο και γι’ αυτό θα κριθούν σκληρά, απ΄ όλους.

Ωστόσο αν η ανασκαφική ομάδα παρουσιάσει ένα συντριπτικά μεγάλο όγκο στοιχείων, τότε δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις γύρω από το Υπουργείο Πολιτισμού!!! Ως γνωστό από το περασμένο Μάιο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με πρωτοβουλία της αναπλ. Γενικής γραμμ. Μαρίας Βλαζάκη, έχει ένα πόρισμα που συντάχθηκε από τις αρχαιολόγους Πολυξένη Βελένη και Αγγελική Κοτταρίδη και το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημείο είναι Ρωμαϊκό!!! Αν την Παρασκευή καταπέσει αυτό το συμπέρασμα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις συγκεκριμένες κυρίες της αρχαιολογίας;

Τι άλλο μας επιφυλάσσει η Αμφίπολη

Μαζί με το θέμα της χρονολόγησης και της αποσαφήνισης τη ταυτότητας του μνημείου στον Τύμβο Καστά, παραμένει ανοιχτό και το θέμα του ποιοι είναι θαμμένοι στο βάθος του τρίτου θαλάμου. Επ’ αυτού θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, αν και έχει γίνει ήδη λίγο πολύ γνωστό ότι ανάμεσά τους βρίσκεται η βασιλομήτωρ Ολυμπιάδα και ο στρατηγός και χρησμένος από το Αλέξανδρο, αντιβασιλέας, Ηφαιστίωνας.

Αν όμως δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα κλείνει το θέμα του Τύμβου Καστά; Μάλλον όχι, απεναντίας ανοίγει ακόμη περισσότερο και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνομιλώντας με έμπειρους αρχαιολόγους συμπεραίνω ότι εκείνο που διαπιστώνουν είναι ότι, εικάζουν ότι στον Τύμβο Καστά, θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τρία σημαντικά ταφικά μνημεία.

Αν δεχθούμε ότι ο λέοντας στην κορυφή του Τύμβου και η ζωφόρος που υπήρχε στη βάση του με εικονογραφία την μακεδονική φάλαγγα υμνεί στην πολεμική αρετή όσων μετείχαν στην εκστρατεία εναντίον των Περσών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχουν χώροι ταφείς προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτό τον πόλεμο. Ήδη απ’ όσο γνωρίζω οι διασκοπήσεις που έχουν γίνει από τον καθηγητή γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα και την ομάδα του, έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες δομές που θα πρέπει να σκαφτούν για να διαπιστωθεί το τι κρύβουν.

Οι λεπτομέρειες για του που ακριβώς είναι αυτές οι δομές, δεν είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν πλήρως επί του παρόντος, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τον Τύμβο θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα!!! Μάλιστα ερασιτέχνες ερευνητές από τις ομάδες που έχουν σχηματιστεί στο FB έχουν κάνει διαπιστώσεις που τους φέρνουν πολύ κοντά σε κάποιο ενδιαφέρον συμπέρασμα, όπως για παράδειγμα, η παρατήρηση της εξέλιξης της δομής του περιβόλου!!!

Εν τούτοις το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις ταφές, ο Τύμβος Καστά όπως έγραψα ήταν τόπος τέλεσης των Καβειρίων μυστηρίων και ως εκ τούτου είχε το χαρακτήρα ενός ιερού κέντρου. Σε μικρή απόσταση λοιπόν υπήρχαν ιεροί χώροι γι’ αυτό και δεν θα είναι καθόλου παράδοξο αν εκεί κοντά αποκαλυφθεί και ο ναός της Ταυροπόλου Άρτεμις.

Την δεκαετία του 1960, γύρω στο ’65, ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης περισυνέλεξε αρχιτεκτονικά μαρμάρινα μέλη, κολώνες και άλλα, που ίσως να μην έχουν καμία σχέση με τον Τύμβο Καστά.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής μέχρι τώρα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, ως μέλος της ανασκαφικής ομάδας και η συνεργασία του με τον αρχαιολόγο Antonio Corso ήδη την έχει απογειώσει. Αν είχα να συμβουλέψω κάτι τους λάτρεις της Αμφίπολης, θα έλεγα απλά «προσδεθείτε», ότι είδαμε μέχρι σήμερα ήταν μόνο η τροχοδρόμηση στον διάδρομο της Αμφίπολης, τώρα ήρθε η ώρα και της απογείωσης!!!
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

xronometro.com

πηγη
Από το Blogger.