ΤΩΡΑ!!!ΚΥΠΡΟΣ!!!ALERT!!!ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!ΚΥΠΡΟΣ!!!ALERT!!!ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!

Φρένο στην «ειδική συνεδρία για το Κυπριακό» αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», να βάλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, παρά την αρχική του πρόθεση να προσκαλέσει τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, έκανε δεύτερες σκέψεις, αφού ενημερώθηκε από τη Λευκωσία ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν δικαιολογούν στην παρούσα φάση την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται αρκετά ανοικτά ζητήματα προς συζήτηση και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης του προβλήματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και του έδωσε την πραγματική εικόνα που επικρατεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Ως αποτέλεσμα, ο Γερμανός αξιωματούχος της Ευρωβουλής αποφάσισε να βάλει στο ψυγείο τις σκέψεις για την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίας για το Κυπριακό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Μπροκ είχε συναντηθεί με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο περιθώριο διάσκεψης για την ασφάλεια, πριν από μερικές βδομάδες στο Μόναχο. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα δεν έχασε την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών για τη θεωρία του περί «ευθυγράμμισης των άστρων», ενώ την ίδια ώρα κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες διέδιδαν ότι υπάρχει δέσμευση Αναστασιάδη και Ακιντζί για την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων το 2016. Η ενημέρωση Άιντα προς τον Έλμαρ Μπροκ είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών να αποφασίσει να προσκαλέσει τον Νορβηγό διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, συγκαλώντας ειδική συνεδρία για το Κυπριακό, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργούσε «παράσταση λύσης».

Μάλιστα ο κ. Μπροκ είχε φροντίσει να διαβουλευθεί και με το Βερολίνο πριν λάβει την απόφασή του, την οποία ανακοίνωσε λίγες μέρες αργότερα και δημοσίως, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής. Ωστόσο, μετά την ενημέρωση της Λευκωσίας, ο κ. Μπροκ βάζει στο ψυγείο τον σχεδιασμό του, μέχρι νεωτέρας.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

πηγη
Από το Blogger.