Καντίροφ: Έστειλα κατασκόπους να διεισδύσουν στο Ισλαμικό Κράτος

Κατάσκοποι από την Τσετσενία εστάλησαν στη Συρία για να διεισδύσουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να βοηθήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, λέει ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε γι' αυτούς οι οποίοι, από το έδαφος αυτό, διασφαλίζουν με κίνδυνο τη ζωή τους την επιτυχία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας» μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 σε ρεπορτάζ για τον Ραμζάν Καντίροφ, το οποίο θα προβληθεί ολόκληρο το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ένα μέρος του έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα.

Το ρεπορτάζ δείχνει στη συνέχεια τον τσετσένο πρόεδρο σε κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με το Rossiya 1, o Καντίροφ δηλώνει ότι έστειλε τους «καλύτερους άνδρες» του στη Συρία για να διεισδύσουν στις βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το δίκτυο των πρακτόρων συγκεντρώνει πληροφορίες για τον αριθμό, την ταυτότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και βοηθά στην εξακρίβωση των στόχων για τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία άρχισε εκστρατεία βομβαρδισμών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Δυστυχώς έχουμε απώλειες. Αλλά ήξεραν πού πήγαιναν. Πήγαν εκεί για να μπορούμε στη συνέχεια εμείς να ζούμε ειρηνικά στο έδαφος της δημοκρατίας της Τσετσενίας και σε όλη τη Ρωσία» δήλωσε ο τσετσένος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του τσετσένου προέδρου για την αποστολή Τσετσένων, συνεπώς ρώσων πολιτών.

«Τσετσένοι βρίσκονται στην περιοχή της σύγκρουσης, στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, από τότε που εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για ανεξάρτητες ομάδες νέων που έχουν σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ουδείς μεταξύ αυτών είναι στρατιώτης του ρωσικού στρατού ή πράκτορας του υπουργείου Εσωτερικών» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή των τσετσενικών αρχών επιβεβαιώνοντας ότι οι Τσετσένοι αυτοί «προσποιούνταν τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους».

Τον Δεκέμβριο, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε μεταδώσει το βίντεο της εκτέλεσης ενός άνδρα τον οποίο παρουσίαζε ως Ρώσο από την Τσετσενία που εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Καντίροφ είχε αρνηθεί τότε ότι επρόκειτο για κατάσκοπο.

Σχεδόν 2.900 Ρώσοι, οι περισσότεροι από ταραγμένες δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΠΗΓΗ
Από το Blogger.