ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ!!!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

Σχέδιο σφραγίσματος των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη φέρονται να εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «περίφραξη» της Ελλάδας και αναφέρει πως η πρόταση συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε διάσκεψη των πρέσβεων των κρατών-μελών στην ΕΕ κατόπιν επιστολής του Σλοβένου Πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε «απευθείας βοήθεια» προς τη ΠΓΔΜ για την αποτροπή της διάσχισης των ελληνοσκοπιανών συνόρων «από ορισμένους παράτυπους μετανάστες».

Την πρόταση φέρονται να είναι έτοιμες να στηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία, ενώ διατεθειμένος να τη συζητήσει εμφανίζεται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ΕΕ στην πράξη θα μετακινούσε το προσφυγικό μέτωπο από την τουρκική ακτή στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και θα άφηνε την Ελλάδα απομονωμένη με μεγάλο αριθμό προσφύγων. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες.
Αναλυτής διεθνών θεμάτων προσθέτει ότι στην ουσία με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έθετε την Ελλάδα εκτός ζώνης Σένγκεν.
Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα για την ΕΕ λόγω των εντεινόμενων φόβων ότι η συμφωνία με την Τουρκία για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών έναντι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει αποτύχει.
Ενδεχόμενο παράτασης συνοριακών ελέγχων
Το θέμα της παράτασης των προσωρινών συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν, μέχρι και για δύο έτη, θα τεθεί στο τραπέζι του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (JAI) που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα.
Πηγή του Συμβουλίου, που μίλησε στο ΚΥΠΕ το Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Κροατία και Ουγγαρία επιθυμούν να συζητήσουν “τις προοπτικές εξάντλησης των χρονικών ορίων της παρούσας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα μεταξύ τους σύνορα, η οποία λήγει το Μάιο και να εξετάσουν αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει χρήση της διάταξης για επαναφορά των ελέγχων μέχρι και για δύο έτη”.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρώ, μιλώντας χθες στον Τύπο στις Βρυξέλλες, απέρριψε την πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την αναστολή της ισχύος της Συνθήκης για δύο έτη στο σύνολό της, πρόταση που είχε διακινηθεί στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες. Αντιθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διετή παράταση κατά περίπτωση και μόνο στα σύνορα χωρών που το αιτηθούν, αν και εφόσον η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ως το Μάιο.
Την ίδια ώρα, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα της ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο άτυπο Συμβούλιο της Δευτέρας, επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Η πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπάν για “φράχτη στα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, θα μεταφερθεί από τον αρμόδιο Ούγγρο υπουργό και στο τραπέζι του JAI.
Στο τραπέζι των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της 13ης τηλεδιάσκεψης των συντονιστών των κρατών μελών της “διαδρομής των Βαλκανίων” που έλαβε χώρα χθες, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που πραγματοποιεί με τις τουρκικές αρχές για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και μέσω της χώρας αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τουρκία θα επισκέπτονται τις ώρες του Συμβουλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ. Μογκερίνι, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γ.Χαν και ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική δράση Χρ. Στυλιανίδης.
Σε κίνδυνο το Σένγκεν, προειδοποιεί η Λαγκάρντ
Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ερωτηθείσα στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αν η ζώνη Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο, η Λαγκάρντ απάντησε: “Ναι το πιστεύω” διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική άποψή της.
Η δήλωση της Λαγκάρντ προστίθεται σ` αυτές πολλών Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.
Οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε έκαναν μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη εξάρθρωση της Ευρώπης εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.
Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη.
Από οικονομικής πλευράς, “η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι”, δήλωσε η Λαγκάρντ, “όμως έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες” για την ήπειρο.
Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του grexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγη
Από το Blogger.